Volledig scherm
Foto ANP

Stroomnet kan wel degelijk deels ondergronds

MIDDELBURG - Er is wel degelijk een nieuwe hoogspanningsleiding door Zeeland nodig, maar er zijn betere oplossingen dan minister Henk Kamp en netbeheerder Tennet voorstellen.

Die kosten net zoveel en zijn net zo snel klaar. De provincie en de gemeenten Borsele, Kapelle en Reimerswaal willen dat Kamp beide varianten serieus gaat meewegen. Dat bleek woensdagavond tijdens een informatiebijeenkomst in Middelburg. Daar presenteerde Jos Meeuwsen van adviesbureau D-Cision varianten die landschappelijk minder ingrijpend zijn dan het voorstel van het ministerie van Economische Zaken en Tennet.

Hij betoogde ook dat een deel van de 380 kV-lijn in Zeeland ondergronds kan worden aangelegd, in tegenstelling tot wat Kamp heeft geschreven aan de Tweede Kamer.

Onrust

De nieuwe hoogspanningsleiding tussen Borssele en Rilland zorgt al jaren voor onrust. Bewoners, milieuorganisaties en lokale overheden twijfelen aan het nut en de noodzaak van de verbinding, waarvoor 60 meter hoge masten in Zeeland komen te staan. De afgelopen maanden werd een aantal alternatieven aangedragen, waaronder voorstellen voor een stroomkabel door de Westerschelde.

In een brief aan de Kamer zijn die maandag door Kamp allemaal afgeserveerd. Onafhankelijk van het ministerie komt D-Cision tot dezelfde conclusies. De huidige 380kV-verbinding is vol. Daardoor kan nu al geen onderhoud meer worden gepleegd. Als er over vier jaar windparken voor de kust liggen, is het niet meer mogelijk alle in Zeeland geproduceerde elektriciteit de provincie uit te krijgen. Ook wordt zonder extra 380kV-verbinding het risico op stroomuitval in de provincie steeds groter.

Duurder

Een kabel door de Westerschelde lost dit probleem niet op en is bovendien veel duurder dan de 404 miljoen euro die de oplossing volgens Kamp en Tennet gaat kosten. Het opwaarderen van de huidige hoogspanningsleiding is geen optie.

De door Kamp voorgestelde oplossing is ook niet ideaal, toonde Meeuwsen aan, omdat al in 2020 een onderhoudsknelpunt ontstaat tussen Kapelle en Rilland, terwijl er twee rijen hoogspanningsmasten staan. Hij heeft een landschappelijke mooiere variant bedacht met één rij masten, door de 15okV-lijn ondergronds aan te leggen.