Volledig scherm
© Sebastiaan Koreman/Wikimedia Commons

Stroming nekt Studio Bruinvis

ZIERIKZEE - Het gaat nog even duren voordat mensen op het havenhoofd bij Zierikzee het geluid van de talrijk voorbij zwemmende bruinvissen kunnen horen. De apparatuur aan de gele boei voor de pier is bezweken onder het geweld van de stroming bij het havenkanaal. Aan de boei zit een zogeheten hydrofoon bevestigd, die de geluiden van de bruinvissen opvangt.

De kabel van deze 'microfoon' bleek niet bestand tegen de stroming en is stukgetrokken.

Defecte kabel

Het euvel kwam afgelopen week aan het licht. De uit Engeland overgekomen technicus van de Stichting Rugvin had op het havenhoofd de ontvangstinstallatie en de zonnepanelen aangesloten. Bij inschakeling kwam er echter geen signaal van de boei. Nadere inspectie wees al snel uit dat een defecte kabel de oorzaak was. Ook de hydrofoon moet daardoor worden vervangen. Het tot Studio Bruinvis gedoopte project zou aanvankelijk in mei al van start gaan.

Het havenhoofd is één van de plekken langs de Oosterschelde waar foeragerende bruinvissen zich pal onder de dijk regelmatig laten zien. Uit een informatiezuil met geluidsbox moet straks ook het geluid van deze dieren duidelijk hoorbaar zijn. Momenteel is het paartijd.