Volledig scherm
Een schip vist Japanse oesters op. foto Dirk-Jan Gjeltema © Dirk-Jan Gjeltema

Strijd tegen afval om oester te redden

VLISSINGEN - De oesterboorder richt een slachting aan onder de oesters in de Oosterschelde. Een actieplan moet de sector redden van de gaatjesborende roofslak.

Eén van de maatregelen is voorkomen dat vervuilde tarra in de Oosterschelde terechtkomt. Tarra is het restant aan kapotte schelpen, slik en krabbetjes of zeesterren dat overblijft na verwerking van de schelpdieren door de handelaren. Deze tarra wordt gezien als mogelijke oorzaak dat de Japanse oesterboorder in de Oosterschelde is terechtgekomen. Het is een serieus vermoeden, maar geen feit. Misschien is de roofslak gewoon meegelift met een schip.

Controle

Veel van de oesters, mosselen en andere schelpdieren komen uit de Oosterschelde, Waddenzee of Ierse wateren. Daar gelden strenge regels en deze tarra wordt gezien als 'schoon'. Maar soms worden ook schelpdieren geïmporteerd uit andere gebieden, zoals zuidelijk Frankrijk. Daar gelden niet de strenge controles van de natuurwetgeving. Tot 2014 mochten de resten daarvan niet in de Oosterschelde worden gestort. Maar sinds het productschap Vis is opgeheven, wordt daar niet meer op gecontroleerd.

Handhaving

Een commissie onder leiding van de Reimerswaalse wethouder Izak Vogelaar maakt een voorstel voor nieuw beleid, zodat de provincie Zeeland kan handhaven als 'vuile tarra' wordt gestort.

Het veelvuldig verplaatsen van schelpdieren is een grote risicofactor voor verdere verspreiding van de oesterboorder, blijkt uit onderzoek van Imares.