Volledig scherm
© Thinkstock

Strijd om de leraar barst los in Zeeland

VLISSINGEN - Basisscholen moeten de komende jaren steeds meer moeite doen om leraren te vinden. Het aantal openstaande vacatures loopt de komende jaren flink op, ook in Zeeland.

"Het wordt spannender", zegt Anko van Hoepen. Hij is een van die Zeeuwse schoolbestuurders die zich de komende jaren fors moeten inspannen om leerkrachten te vinden. De verwachting is dat vanaf dit schooljaar steeds meer vacatures in het basisonderwijs open blijven staan: volgend jaar 15, maar dit loopt op naar meer dan 50 in 2020, voorspelt onderzoeksinstituut CentERdata.

Van Hoepen is lid van het college van bestuur van de Alpha Scholengroep, met 15 christelijke basisscholen op Zuid-Beveland. "In Zeeland moeten we wakker worden. Lange tijd konden we geen mensen aannemen. Nu staan we op een kantelpunt. Invallers zijn al nauwelijks te vinden."

Pensioen

Het voorspelde tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs wordt veroorzaakt door een aantal elkaar versterkende ontwikkelingen. Afschaffing van de VUT-regelingen en verhoging van de pensioenleeftijd zorgden ervoor dat enkele jaren nauwelijks leerkrachten het onderwijs verlieten. Vanaf dit jaar komt de stroom pensioengangers weer op gang.

Door het slechte vooruitzicht op een baan hadden steeds minder jongeren interesse in een opleiding tot leerkracht. En wie wel zijn diploma haalde, koos er al snel voor verder te studeren of in een andere branche aan de slag te gaan. De eisen om tot de opleiding voor basisschoolleraar te worden toegelaten zijn verscherpt, wat ook zorgt voor minder studenten.

Noodklok

De Zeeuwse scholen hebben bovendien te kampen met de aanzuigende werking van basisscholen in de omliggende regio's, want ook daar is of dreigt een tekort. De belangenorganisatie voor het basisonderwijs, de PO-raad, luidde woensdag in dagblad Trouw de noodklok. Als de regering niets doet om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken ontstaat in Nederland een tekort van 6.000 tot 8.000 leraren. Dit wordt in Zeeland nu al gevoeld. Van Hoepen: "Kregen we vroeger nog wel eens sollicitanten uit Brabant, nu hebben we eigenlijk alleen maar afgestudeerden van de pabo van de HZ die reageren."

Antwerpen

De HZ wijst overigens op zijn website (toekomstige) studenten ook op mogelijkheden in Vlaanderen. Zo kampt de stad Antwerpen met een tekort van vele honderden leerkrachten.

De slag om de leraar is losgebarsten. Scholen moeten dingen naar de gunsten van de meesters en de juffen. Voor leraren heeft dat het voordeel dat er voor hen, voor het eerst sinds lange tijd, ook weer te kiezen valt tussen verschillende werkgevers. Schoolbestuurder Van Hoepen: "Er solliciteren inderdaad ook mensen die een vaste baan op een andere school hebben. Ook dat hebben we jarenlang niet meegemaakt."