Volledig scherm
© iStock/Thinkstock

Straf voor Vlissinger voor maken brandbom van Cobra 6 en jerrycan benzine

VLISSINGEN - Het is wel erg dat iemand rondrijdt met dit soort bommen, zei officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk donderdag tijdens de strafzaak tegen Vlissinger J.B. (29). Hij doelde op een met benzine gevulde jerrycan en daarop vastgemaakt, een Cobra 6. 

Volgens B. wilde hij die combinatie op het strand tot ontploffing brengen. "Dat deed ik wel vaker." Maar hij zou destijds, maart 2015, ook gedreigd om brand te stichting bij een andere Vlissinger die een relatie had met de ex van B. Die Vlissinger zou B. regelmatig lopen te sarren en belde hem ook op om te vertellen dat hij aan het vrijen was met zijn ex. Maart vorig jaar besloot B. dat zijn rivaal een lesje moest krijgen en reed samen met een vriend naar diens bedrijf.

Duwen en trekken

Volgens B. gebeurde er niet echt veel en bleef het bij vooral wat duwen en trekken. Zijn slachtoffer heeft echter verklaard dat hij werd geslagen en dat B. ook begon met het gooien van flessen en stenen.

Suijkerbuijk vindt dat de verdachte zich destijds gedroeg als een jaloers mannetje. Hij kan niet bewijzen dat de bom bedoeld was om het bedrijf van de Vlissinger in brand te steken. Maar hij vindt ook dat de man niet terug de cel in moet. Want B. heeft het afgelopen jaar gedragstherapie gevolgd en heeft weer werk. Suijkerbuijk: "Ik wil hem niet terug het putje induwen." Hij eiste een werkstraf van 240 uur.

Moeilijke fase

Raadsman Dick Olie wees erop dat zijn cliënt destijds in een moeilijke fase in zijn leven zat en dat hij te maken had met veel pesterijen. "Zijn ex en haar nieuwe partner lieten zich niet onbetuigd. Hij was tot het uiterste getergd maar nu gedraagt hij zich veel volwassener."

Uitspraak 22 september.