Volledig scherm
Stoney Burke © Facebook

Straatartiest als Amerikaans president? Cliniclown Reint Laan ziet het wel zitten

SIRJANSLAND - 'Stoney for president'. Theatermaker en gepensioneerd cliniclown Reint Laan (74) uit Sirjansland is op Facebook een campagne begonnen om de kandidatuur van zijn oude toneelmakker in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Stoney Burke is een Amerikaanse straatartiest en acteur, die zichzelf op Facebook op ludieke wijze presenteert als alternatieve kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. ''Stoney laat zien dat iedere Amerikaanse burger het recht heeft een gooi te doen naar het presidentschap. En dát spreekt me heel erg aan", zegt Laan. "Want in Nederland heb ik dat recht niet, omdat ik niet tot die ene bekende familie hoor."

Laan verdoezelt allerminst dat hij zelf weinig op heeft met het Nederlandse koningshuis en lid is van het republikeins genootschap. "Ik vind het echt zo'n onzin dat wij ons eigen staatshoofd niet mogen kiezen. En kennelijk hebben veel meer mensen dan wij denken een zwak voor het Amerikaanse systeem. Waarom houdt het ons anders zo massaal bezig? Waarom is dat hier al maanden één van de belangrijkste nieuwsitems en volgt de goegemeente dat met de grootst mogelijk belangstelling?''

Staatshoofd

''Vergelijk dat eens met de aandacht die we schenken aan de verkiezingen van de Franse president of een nieuwe premier in Engeland. Bijna niks! Er moet dus iets zijn waar wij Nederlanders warm voor lopen. Het gaat mij niet eens om het vele geld dat we als samenleving in de koninklijke familie steken. Essentieel is dat iedereen staatshoofd moet kunnen worden. Al kiezen we Amalia als president. Prima, maar dan wel gelijke kansen voor iedereen."

Menselijk

Laan leerde Burke kennen tijdens de toneellessen en clownie-workshop begin jaren tachtig in Amsterdam. Het punt dat Burke met zijn kandidatuur wil maken, zegt Laan, is dat hij die geldverslindende moddergooicampagne een menselijk gezicht wil geven. 

Lees het hele verhaal donderdag in de PZC.

Volledig scherm
Reint Laan met het zes-puntenprogramma en het boek Weapon: Mouth van Stoney Burke. © Marcel Modde