Volledig scherm
Chef Steef Janssens van de Goese werkplaats poseert voor Kraan 39. © Johan van der Heijden

Stoomhijskraan Schelde 39 in Goes te zien tijdens Monumentendag

GOES - Vlissingers en andere belangstellenden die wilden weten hoe stoomhijskraan Schelde 38 er na renovatie uit komt te zien, konden tijdens de Open Monumentendagen een kijkje nemen bij Stoomtrein Goes-Borsele.

In Goes slaagden vrijwilligers er letterlijk en figuurlijk in de oude werkkraan weer op stoom te krijgen. Vrijwilliger Christian de Nooijer: . "Het is een prachtige machine om jongeren te laten zien hoe techniek werkt. Je trekt aan een hendel en ziet direct wat er gebeurt met zuigers, drijfstang en krukas."

De stoomhijskraan heeft niet direct iets met stoomtreinen te maken, geeft chef Steef Janssens van de Goese werkplaats grif toe. "Maar het is wel een stoommachine die over rails loopt. We zien het voertuig ook als verbinding tussen spoor en land én als Zeeuws erfgoed. Wat dat betreft past de kraan hier uitstekend."

Wesley Sekewael hoopt dat Kraan 38, die hij van de sloop redde, een plaats krijgt in het Scheldekwartier. Sekewael nam zondagmiddag Jan Bommeljé mee naar Goes. Voor Bommeljé is het s een nostalgisch weerzien met Scheldekraan 39. Het is ruim veertig jaar geleden dat hij de stoomhijskraan bediende op de Scheldewerf. "Het stoeltje is nog precies hetzelfde als toen."

Kraan 38, waar Bommeljé ook op reed, is het tweelingbroertje van de 39. Vlissingers en anderen die willen zien of de kraan (wel in 'Scheldegeel') in het Scheldekwartier zou passen, moeten tot Hemelvaart volgend jaar wachten om het gevaarte in Goes weer in werking te zien.