Volledig scherm
Enkele tientallen inwoners van ’s-Gravenpolder luisterden donderdag buiten naar de raadsvergadering. Dorpsgenoten spraken daar in over het azc. © Marcelle Davidse

Stichting in de maak tegen komst van azc in 's-Gravenpolder

‘S-GRAVENPOLDER - De gemeente Borsele is nog niet van de inwoners van 's-Gravenpolder af als het gaat om de komst van een asielzoekerscentrum bij het dorp. Een aantal tegenstanders is bezig met de oprichting van een stichting. 

"Daar kunnen inwoners geld aan doneren dat we kunnen gebruiken bij een eventuele juridische strijd", stelde Iman Minnaard donderdag, nadat hij had ingesproken tijdens de gemeenteraadsvergadering. Hij en dorpsgenoot Daniël Boonman deden hun beklag over onder meer de manier waarop de inwoners bij de komst van het azc zijn betrokken.

Frustratie

"In andere gemeenten wordt in elk geval het draagvlak onderzocht", hield Minnaard de raad voor. "Wij krijgen zonder overleg drie- tot vijfhonderd asielzoekers door de strot geduwd." Boonman zei gefrustreerd te zijn over de manier waarop de gemeente de inwoners informeert. "Er is veel onrust en onvrede." Ook voorzitter Albert de Jonge van de dorpsraad in 's-Heer Abtskerke maakte zijn ongenoegen kenbaar.

Hij benadrukte dat het azc aan de Polderweg ook heel dicht bij de kern van zijn dorp komt te liggen. "Maar wij worden helemaal buiten beschouwing gelaten."

Goed gedrag

Ongeveer 100 inwoners uit 's-Gravenpolder kwamen donderdag naar de raadsvergadering. Een deel kon binnen zitten, de rest moest buiten meeluisteren. Zowel burgemeester Jaap Gelok als de politie complimenteerde de aanwezigen voor hun goede gedrag.

Die pluim namen de bezwaarmakers met de nodige reserves in ontvangst. Ondanks dat ze werden aangehoord (het onderwerp werd verder niet besproken door de raad) zijn ze erg ontevreden over de manier waarop ze worden behandeld.

Ze willen sowieso dat er minder vluchtelingen komen en vroegen de raad het besluit te heroverwegen en onderzoek te doen naar alternatieve locaties. "Dit plan heeft geen draagvlak", stelde Minnaard. "We zijn langs alle deuren gegaan. Een meerderheid is tegen."