Volledig scherm
© Thinkstock

Steun voor Westerscheldevariant in één week verdampt

KRUININGEN - Binnen een week zijn de gelederen weer gesloten in de raad van Reimerswaal. Het amendement van het CDA dat vorige week dinsdag nog de raad in twee kampen verdeelde, werd dinsdag unaniem verworpen.

Daarbij moet wel aangetekend worden dat de fractie van Leefbaar Reimerswaal uit protest afwezig was bij de tweede stemronde. Voorman Marien Weststrate was dermate verbolgen over de gang van zaken rond de voorlichtingsbijeenkomst van bureau D-Cision dat hij verstek liet gaan.

Stroomverbinding

Tijdens deze voorlichtingsbijeenkomst wisten de onderzoekers de raadsleden van CDA, PvdA en ChristenUnie die vorige week nog opteerden voor het zogeheten Westerscheldetracé, er van te overtuigen dat dit niet de beste optie voor de bevolking van Krabbendijke is. Vooral het feit dat bij het zogenoemde 'gouden variant' gunstiger is voor de gezondheid van de Krabbendijkse bevolking, gaf volgens Peter Koeman van het CDA de doorslag. Bij dit tracé wordt de huidige 150kV-stroomverbinding tussen Kapelle en Rilland grotendeels onder de grond aangelegd. Dan is voor de nieuwe masten van de 380kV-verbinding maar één rij nodig en niet een dubbele, zoals nu in de plannen staat.

Voorstanders

Provinciale Staten gaven vrijdag al in ruime meerderheid groen licht voor een zienswijze die deze variant bepleit. Ook het college van B&W van Reimerswaal was, net als coalitiepartijen SGP en VVD, voorstander van deze optie. Wethouder Jaap Sinke was opgelucht dat Zeeland alsnog één geluid kan laten horen in Den Haag.

Koeman vroeg het college nog wel een extra voorlichtingsbijeenkomst in Krabbendijke te houden om de door de gemeente bepleite variant toe te lichten. Die wijkt immers sterk af van de zienswijze die door meer dan duizend huishoudens is ingediend. Sinke zei dat verzoek in te willigen.