Volledig scherm
Tamara Kroes (achter het stuur) en Jessica Janse (rechts achterin) hebben hun auto weer terug. © Marcelle Davidse

Stel uit Lewedorp dagen zonder auto door 'foutje' Belastingdienst

LEWEDORP - Tamara Kroes en haar partner Jessica Janse uit Lewedorp zijn hun auto dagenlang kwijt geweest door een fout van de Belastingdienst.

Letterlijk, want niemand wist waar het voertuig na een - onterechte - inbeslagname naartoe was gebracht. Volgens de Belastingdienst is de auto echter nooit kwijt geweest. Kroes runde een klus- en onderhoudsbedrijf in hun woonplaats, maar dat is vorige maand failliet verklaard. Nu is dat al vervelend genoeg, maar vervolgens is alles in beslag genomen door de curator. ,,Omdat we drie jonge kinderen hebben, mochten we de auto (een oude Ford Focus uit 1999) houden. Daarmee brengen we ze naar school", vertelt Kroes' partner Jessica Janse.

Afgevoerd

Begin deze week werd het stel echter aangehouden door de politie, omdat de auto gesignaleerd stond vanwege openstaande schulden. ,,Terwijl bij een faillissement de signalering eraf wordt gehaald", zegt Janse. De auto werd desondanks toch in beslag genomen en afgevoerd. Toen uiteindelijk duidelijk was de vrouwen de auto inderdaad mochten houden, bleek het voertuig kwijt. ,,De politie wist niet waar hij was, de Belastingdienst ook niet", zegt Janse. ,,De een zegt Rotterdam, de ander Arnhem, het is een zooitje. Je krijgt ook nergens papieren of bevestiging van."

Hulp buren

Na een telefonische speurtocht bleek de auto inderdaad in Rotterdam te staan. ,,We konden hem komen halen. Ja, lopend zeker?", aldus een nog altijd kwade Janse en Kroes. Uiteindelijk is de auto donderdagmiddag naar Lewedorp gebracht. ,,Met excuses van de Belastingdienst. Maar ondertussen zaten wij dagen zonder auto." Kroes: ,,We hebben geluk gehad dat onze buren ons wilden helpen."

Als vuil behandeld

Kroes en Janse zijn inmiddels met een advocaat bezig. ,,We laten dit niet over onze kant gaan, je wordt als vuil behandeld als je een faillissement aan je broek hebt. Sommigen laten het er misschien bij zitten, wij niet. De ene instantie loopt een half jaar achter, de ander weet niet waar je het over hebt. Het is tijd dat iemand in actie komt. Voor ons is dit belangrijk."

Woordvoerder Adriaan Ros van de Belastingdienst erkent dat de auto niet afgevoerd had mogen worden, omdat sprake is van een faillissement.