Volledig scherm
Leger des Heils © Roos Koole/ANP

Steeds meer Zeeuwen kloppen aan bij Leger des Heils

GOES - Steeds meer mensen in Zeeland kloppen aan bij het Leger des Heils. De organisatie merkt 'nadrukkelijk de gevolgen van de crisis', staat in het verslag over de afgelopen drie jaar.

Vooral mensen met psychosociale problemen en schulden vragen om hulp en ook bij de winkels komen meer klanten. Bij de kledingwinkels van het Leger kwamen vorig jaar ruim 58.000 bezoekers, in 2013 waren dat er een kleine 44.000. Ook het aantal overnachtingen in de nood(nacht)opvang in Goes en Zierikzee nam fors toe: van 351 in 2013 naar 877 vorig jaar.

Eenzaamheid

Het feit dat mensen meer zelf moeten doen vanwege de decentralisatie van taken van de rijksoverheid naar de gemeenten, is volgens het Leger des Heils een oorzaak van de toenemende hulpvraag. "Niet iedereen is hiertoe in staat of beschikt over een netwerk dat hem of haar kan en wil ondersteunen", aldus de rapportage. Eenzaamheid is nog steeds een groot probleem, constateert de organisatie. "Laagdrempelige vormen van ontmoeting, zoals onze koffiehoeken voorzien, dan ook in een behoefte."

Winkels

Hoewel het economisch beter gaat in Nederland, merken veel mensen en gezinnen daar volgens het Leger des Heils nog weinig van, gelet op de toename van het aantal hulpvragers en bezoekers aan de winkels. Naast de hulp via kleding, meubels, voedselpakketten en immateriële hulp wil de organisatie vaak nog wat meer kunnen doen, vooral als het om gezinnen met kinderen gaat. "Uiteraard doen we ook regelmatig een beroep op de afdeling sociale zaken van de gemeenten, maar de bijdragen zijn beperkt of om allerlei redenen niet mogelijk", schrijft de organisatie.