Volledig scherm
Het aantal gevallen van boulimia is de laatste jaren afgenomen © THINKSTOCK

Steeds meer jonge kinderen met eetstoornis

VLISSINGEN - Bij de kliniek voor eetstoornissen van Emergis worden steeds meer kinderen in de basisschoolleeftijd aangemeld.

In vier jaar tijd is het aantal bijna verdrievoudigd. Vier jaar geleden, in 2012, waren het er nog twintig. In 2015 was dat aantal bijna verdubbeld tot 49. Halverwege 2016 stond de teller op 36, van wie vijf er zo ernstig aan toe waren dat ze in de kliniek opgenomen zijn.

De patiënten zijn ook steeds jonger. Tien jaar geleden zag kinderarts Femke Schuurmans van het eetstoornisteam nog voornamelijk 15- tot 17-jarigen. "Nu zijn ze eerder 12 tot 14 en incidenteel komt er ook een 10-jarige voorbij", zegt ze.

Waarom het aantal jonge kinderen met eetstoornissen toeneemt, is nog niet duidelijk. "Allerlei factoren spelen een rol. Mogelijk ook de manier waarop binnen het gezin met voedsel wordt omgegaan. Met name als het gaat om de nadruk op gezond eten. Dat kan leiden tot orthorexia, een extreme fixatie op gezonde voeding."

Wachtlijsten

Bij Emergis kunnen kinderen vanaf 10 jaar in behandeling worden genomen voor een eetstoornis, waarvan (sinds 2015) vier intern. Bijna direct al ontstonden wachtlijsten; het aantal plekken in Nederland waar zulke jonge kinderen behandeld kunnen worden, is zeer beperkt. Uitbreiding naar zes plaatsen bleek ook niet genoeg; nog steeds zijn er wachtlijsten, onder meer omdat wanhopige ouders uit omliggende provincies hun kind proberen te plaatsen. Emergis overweegt uitbreiding.

In de PZC van zaterdag het persoonlijke relaas van Michelle Bostelaar, die haar eetstoornis overwon.Via haar website www.findyourflow.nu probeert ze anderen te helpen met het gevecht tegen hun eetstoornis. Volgende week zaterdag het tweede deel, met daarin het verhaal van een moeder die haar kind bijna verloor aan anorexia.