Volledig scherm
© AD/Mark Reijntjes

Staten willen betere begrenzing kustbebouwing

MIDDELBURG - In de Zeeuwse kustvisie moet een duidelijke begrenzing komen van de 'recreatieve hotspots', de negen plekken in Zeeland waar nog vakantiewoningen mogen worden gebouwd.

Die waarschuwing hebben Provinciale Staten vrijdag afgegeven. Eind dit jaar moet er een Zeeuwse kustvisie liggen. Die wordt opgesteld door alle belanghebbenden in Zeeland: overheden, recreatieondernemers en natuurorganisaties. Het moet een bouwsteen worden voor het beleid. De provincie zal zich erop baseren voor een nieuw omgevingsplan dat in 2018 ingaat, en gemeenten moeten dat doen met hun bestemmingsplannen.

Vrijdag werd opnieuw over de kustvisie gedebatteerd, omdat GroenLinks, D66, 50Plus, Zeeland Lokaal en de Partij voor Zeeland er niet op gerust zijn dat er niet gebouwd wordt aan de kust voordat die visie af is. Dat mag alleen in de negen aangewezen hotspots.

"Die zijn niet begrensd", betoogde Rutger Schonis (D66). "Is dat geen risico?" Nee, vond gedeputeerde Carla Schönknecht. Een meerderheid van de Staten was het niet met haar eens, want ook SP, PvdA, CDA en PVV sloten zich aan bij de bezorgde partijen. Ze gaven het provinciebestuur de opdracht de hotspots duidelijk te begrenzen en zo op te laten nemen in de kustvisie.

(Gebruik je de app, zie hier een overzichtskaartje)