Volledig scherm
Wim Bartels bij de mestput aan de A58 © Ruben Oreel

Stankoverlast mestput Arnemuiden: 'Een vieze, penetrante geur'

ARNEMUIDEN - Wim Bartels kan de lucht van de berg uitwerpselen tussen de A58 en Arnemuiden niet langer verdragen.

Hij verzoekt de gemeente er iets aan te doen. Als je gaat tanken bij de afslag naar Arnemuiden, ruik je het vaker wel dan niet: een doordringende stank. Afkomstig uit het mestbassin aan de andere kant van de A58. Wim Bartels woont pas sinds januari in de stad en is nu al klaar met de vieze lucht.

Oplossing

"Rij je de stad uit, of ga je een rondje wandelen, dan ruik je die vieze, penetrante geur meteen", zegt hij. Bartels verzoekt het college van B en W in een brief een oplossing te zoeken om de stank te verminderen, of het zelfs terug te brengen tot nul. Hij doet aan het einde nog een aantal suggesties; zo is het volgens hem bijvoorbeeld een idee om het opslagpunt beter af te sluiten, of het zelfs te verplaatsen.

Dat valt nogal rauw op het dak van de eigenaar van het bassin, Simon Baas uit Nieuw- en Sint Joosland. "Ik ben nog maar een week juridisch eigenaar en ben me van geen kwaad bewust", is zijn eerste reactie. "Dit vind ik niet leuk om te horen."

Niets verkeerd

Hij erkent dat er een nare geur vrij kan komen bij het vullen en legen van het bassin. "Maar het wordt normaal gesproken afgesloten met een doek, de wind staat meestal de andere kant op, en de opslag is buiten de stad. Volgens mij valt het allemaal reuze mee", zegt hij. "Bovendien is het een onschadelijke, dierlijke lucht en heb ik een vergunning van de gemeente. Dus voor zo ver ik weet, doe ik niets verkeerd."

Jan Marijs, coördinator handhaving bij de gemeente Middelburg meldt dat het verzoek van Bartels is neergelegd bij een toezichthouder. Die gaat gaat er begin september, na zijn vakantie, mee aan de slag. Of ze inderdaad zullen handhaven, durft hij niet te zeggen. "De regelgeving voor stankoverlast in combinatie met mest is erg specifiek. De collega die het gaat oppakken, is deskundig op dit gebied en kan er wat dieper in duiken", aldus Marijs.

Lees het hele artikel in de Walcherse editie van PZC op donderdag 4 augustus.