Volledig scherm
Karin Wiertz (links) als verpleegkundige en Menno de Nooijer als uroloog. © Paul en Menno de Nooijer

Spotlight op kunstenaar met uitgezaaide prostaatkanker

TERSCHELLING - Drie jaar geleden leek het erop dat het muziektheaterstuk Half the Horizon het laatste werkstuk zou worden van kunstenaar Paul de Nooijer uit 's-Heer Abtskerke. Het was niet duidelijk of hij de première van de voorstelling over een man met uitgezaaide prostaatkanker - zijn eigen situatie - zou halen. "Het was kantje boord", bevestigt zijn zoon Menno de Nooijer, met wie hij alles samen doet. "Alle tekenen wezen erop dat het einde naderde, maar hij heeft nieuwe medicijnen gekregen die heel goed aanslaan."

Zodat Paul zichzelf kan spelen in het multimediaspektakel dat vanaf morgen achttien keer - twee keer per dag - wordt opgevoerd tijdens het theaterfestival Oerol op Terschelling. Daarin figureert uiteraard ook Menno. Acteren is een te beperkt woord om te beschrijven wat ze doen. Ze zijn zoals zo vaak onderwerp in hun eigen kunstwerken, waarin fotografie en video een hoofdrol spelen. Ze zijn te zien in hun eigen projecties, die een belangrijke rol spelen in Half the Horizon, maar een aantal filmbeelden wordt ook weer óp hun lichaam geprojecteerd.

Effecten

De muziek wordt live gespeeld door Erik Bosgraaf (blokfluit) en Izhar Elias (gitaar). Componist is de uit Goes afkomstige Jorrit Tamminga. Het publiek ziet hem niet, maar vanachter de knoppen drukt hij een groot stempel op het geluid, dat hij vervormt met allerlei effecten, echoes en samples. Karin Wiertz speelt een verpleegster en de teksten zijn van journalist/schrijver Matt Dings, die net als Paul de Nooijer ook is getroffen door prostaatkanker.

Lees het hele verhaal in de PZC van donderdag 9 juni.