Volledig scherm
© Rob Paardekam

Sport en feest gaan hand in hand bij het sloeproeien in Kortgene

VideoKORTGENE - Onder luid gejuich kwamen de roeiers van sloep De Schone Waardin uit Vlissingen zaterdagmiddag in Kortgene als eerste over de finish na een sloepenrace van veertien kilometer over het Veerse Meer.

Daarmee is niet gezegd dat ze ook de winnaars zijn. Om te beginnen waren niet alle sloepen gelijk vertrokken en bovendien wordt in het sloeproeien gewerkt met sleepwaarden. Elke boot heeft zo'n waarde. De ene is immers veel zwaarder dan de andere. Met die sleepwaarden worden de uitslagen omgerekend naar het geleverde vermogen per roeier.

In Kortgene vond zaterdag de jubileumrace van de Federatie Sloeproeien Nederland plaats. De landelijke bond bestaat 25 jaar. De traditionele Veerse Meer Sloepenrace maakte voor één keer plaats voor dit grotere evenement. Dat vond het organiserende team De Wilde Mossels geen enkel probleem. "We vinden het een hele eer dat we hiervoor gevraagd zijn", zegt voorzitter Marc Beerens. "Dat betekent dat ze vinden dat wij hier goed bezig zijn."

De tekst gaat verder onder de video

Een kleine honderd boten uit heel het land gingen zaterdag van start. Een pak meer dan tijdens de normale Veerse Meer Sloepenrace. Op het avondprogramma staan nog een barbecue voor negenhonderd mensen en een groot feest. ,,Het was een hele organisatie'', stelt Beerens. ,,Normaal beginnen we ongeveer in januari met de voorbereidingen, deze keer zijn we al in november begonnen. De had ook te maken met allerlei eisen die de landelijke federatie stelde. Zo moesten we een mannen- en een vrouwenrace houden. Dat doen we normaal gesproken niet."

Om de wedstrijd nog een extra Zeeuws tintje te geven, moesten de deelnemers na de finish ook nog ringsteken vanuit de sloep.

De mannen van De Schone Waardin eindigden uiteindelijk op de 31ste plaats. De winst was voor de sloep Orkaan uit Muiden. Later in de middag pakte sloep Lytse Bear uit Joure de zege bij de dames.