Volledig scherm
Judoka Elisabeth Willeboordse (blauw) in actie tegen de Japanse Yoshie Ueno in de herkansingenin de judo klasse tot 63 kilogram op de Olympische Spelen in Londen. © Robin Utrecht / ANP

Spelen Rio brengen oud-judoka Willeboordse in soort rouwproces

MIDDELBURG - Oud-judoka Elisabeth Willeboordse gaat door een soort rouwproces. Terwijl ze thuis in Rotterdam de Spelen van Rio ingespannen volgt, verwerkt de voormalige Middelburgse haar teleurstellende optredens in 2008 en 2012. ,,Eigenlijk heb ik dat tot nu toe nauwelijks gedaan", vertelt ze. ,,Ik wilde geen aansteller zijn." Willeboordse, inmiddels 37, pakte acht jaar geleden bij haar olympische debuut brons in de categorie -63 kilo.

Vier jaar later, toen ze afscheid nam van de topsport, werd ze zevende. Beide malen keerde ze huiswaarts met een kater.

Een dag waarop alles klopte

,,Ik keek eerder deze week naar Anicka van Emden. Het was fan- tas-tisch hoe zij brons won", vertelt Willeboordse over haar opvolgster in het middengewicht. ,,Voor haar was dat het maximaal haalbare. Zij stuitte in de kwartfinales op de Française Clarisse Agbegnenou, die gewoon beter was. Daarna heeft ze er nog 100 procent uitgehaald. Zij had dus een dag waarop alles klopte. En dan denk ik: waarom had ik dat niet. In 2008 was er echt niemand beter dan ik. Ik had de potentie om goud te winnen. Maar dat deed ik dus niet. Daar baal ik nu heel erg van. En in Londen ging het ook te vroeg mis."

Emotionele achtbaan

Dat de tweevoudig Europees kampioene 'rouwt', vindt ze overigens niet erg. ,,Ik denk dat het juist wel goed is", zegt ze. Dat ze in een emotionele achtbaan zit en bij fortuin of onfortuin van Nederlanders al snel met een brok in de keel zit, accepteert ze. ,,Ik vind het ook allemaal zo ontzettend spannend. Ik weet wat voor weg die sporters hebben afgelegd om daar te komen en snap hoe ze zich voelen. Ik weet hoe dicht winst en verlies bij elkaar liggen."

Willeboordse weet het niet zeker, maar verwacht dat ze niet bij elke editie van de Zomerspelen zo emotioneel zal zijn. ,,Het slijt, denk ik."

Bliksembezoek

Willeboordse gaat volgende week - als het judotoernooi al klaar is - overigens nog even naar Rio toe. Op uitnodiging van NOC*NSF brengt ze een bliksembezoek aan het Holland Heineken House, waar ze op donderdag 18 augustus een clinic zal verzorgen. ,,Het is een afsluiting van project van NOC*NSF om scholen in de favela's te steunen."

De oud-judoka heeft zelf ook een project lopen in Rio. Ze haalt met haar stichting Judo2Inspire één keer per jaar een handvol judoka's uit de Braziliaanse stad naar Nederland voor een trainingsstage. De derde editie daarvan is in mei 2017.