Volledig scherm
Cees, Magda en Carlot Alewijnse op het schip dat in 1961 het leven redde van het nog jonge gezin Alewijnse. © Adri van de Wege

Speciale oefening reddingboten bij Terneuzen

TERNEUZEN - In de Put van Terneuzen is zaterdagochtend een bijzondere oefening gehouden waarbij twee generaties reddingboten betrokken waren, de 'antieke' reddingboot Carlot uit 1960 en de reddingboot Zeemanshoop van reddingstation Breskens.

De in Terneuzen gevestigde Stichting Carlot, die sinds 2014 de legendarische reddingboot in bezit heeft, hield met het KNRM-reddingstation Breskens de hele ochtend een man over boord-oefening. De Carlot wordt onder meer ingezet voor rondvaarten. De stichting wil daarom regelmatig oefenen om de veiligheid van passagiers te garanderen in noodsituaties. De bemanning van de Zeemanshoop (gedoopt in 2000, dus veertig jaar jonger dan de Carlot) uit Breskens zorgde voor 'drenkelingen'. Het was vervolgens aan de bemanning van de Carlot om die op te sporen en veilig aan boord te krijgen. Zie voor meer informatie over de Carlot op de Facebook-pagina van de stichting. De Carlot was van 1960 tot 1999 actief als reddingboot rondom Terschelling. Het schip heeft sinds 2014 de voormalige Veerhaven van Terneuzen als thuisbasis. Scheepvaartliefhebbers uit Terneuzen hebben de Carlot aangeschaft om het maritieme karakter van Terneuzen te versterken.

 1. Extreemrechtse partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

  Extreem­recht­se partij Spanje: ‘Medaille voor burgers die inbrekers doden’

  De Spaanse extreemrechtse partij Vox, die bij de verkiezingen volgende maand een goede kans maakt voor het eerst in het parlement te komen, stelt voor dat burgers die een inbreker verwonden of doden een ,,medaille voor burgerlijke verdienste” zouden krijgen. ,,Wij willen van Spanje niet de ‘Far West’ maken, maar wel een plaats waar de inwoners veilig zijn”, zei partijleider Javier Ortega Smith zondag op een verkiezingsbijeenkomst.
 2. Internationale reacties op Duncans Arcade: ‘Supermooie vocalen én prachtige billen’
  video

  Internatio­na­le reacties op Duncans Arcade: ‘Supermooie vocalen én prachtige billen’

  Eurovisie Songfestival-deelnemer Duncan Laurence (24) wordt door internationale bookmakers al ruim twee weken getipt als winnaar van het liedjesfestijn, in mei in de Israëlische stad Tel Aviv. Zijn intieme ballade Arcade valt ook in de smaak bij verstokte fans van het festival. Op YouTube staan tientallen, vooral buitenlandse reactievideo’s, waarin de Nederlandse inzending de hemel in wordt geprezen.