Volledig scherm
Cees, Magda en Carlot Alewijnse op het schip dat in 1961 het leven redde van het nog jonge gezin Alewijnse. © Adri van de Wege

Speciale oefening reddingboten bij Terneuzen

TERNEUZEN - In de Put van Terneuzen is zaterdagochtend een bijzondere oefening gehouden waarbij twee generaties reddingboten betrokken waren, de 'antieke' reddingboot Carlot uit 1960 en de reddingboot Zeemanshoop van reddingstation Breskens.

De in Terneuzen gevestigde Stichting Carlot, die sinds 2014 de legendarische reddingboot in bezit heeft, hield met het KNRM-reddingstation Breskens de hele ochtend een man over boord-oefening. De Carlot wordt onder meer ingezet voor rondvaarten. De stichting wil daarom regelmatig oefenen om de veiligheid van passagiers te garanderen in noodsituaties. De bemanning van de Zeemanshoop (gedoopt in 2000, dus veertig jaar jonger dan de Carlot) uit Breskens zorgde voor 'drenkelingen'. Het was vervolgens aan de bemanning van de Carlot om die op te sporen en veilig aan boord te krijgen. Zie voor meer informatie over de Carlot op de Facebook-pagina van de stichting. De Carlot was van 1960 tot 1999 actief als reddingboot rondom Terschelling. Het schip heeft sinds 2014 de voormalige Veerhaven van Terneuzen als thuisbasis. Scheepvaartliefhebbers uit Terneuzen hebben de Carlot aangeschaft om het maritieme karakter van Terneuzen te versterken.