Volledig scherm
Eric Smaling © ANP

SP probeert splitsing energiebedrijven Delta en Eneco te verijdelen

DEN HAAG - Met een initiatiefwet waagt de SP een nieuwe poging om de gedwongen splitsing van de energiebedrijven Delta en Eneco te voorkomen. Delta en Eneco moeten beide hun netwerkbedrijven afsplitsen van hun energietak.

Delta moet die operatie 1 juli 2017 hebben afgerond. Ze zetten het splitsingsproces nadat ze vorig bij de Hoge Raad een zaak tegen de verplichte splitsing hadden verloren.

Politiek gezien zijn de kaarten al eerder geschud. Een meerderheid in de Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord. In december was er wel verzet in de Eerste Kamer. Een meerderheid verwierp de Gas- en Elektriciteitswet omdat minister Kamp weigerde de gewraakte splitsing uit de wet te halen.

Desalniettemin bleef de Wet Onafhankelijk Netbeheer, in de volksmond de 'splitsingswet' gewoon van kracht. Hoewel Delta al bedrijfsonderdelen in de verkoop heeft gezet, blijft het energiebedrijf zich tegen het splitsingsbesluit en de -termijn van toezichthouder ACM verzetten. De rechter doet daar in oktober uitspraak over.

SP-Kamerlid Eric Smaling realiseert zich dat er momenteel geen Kamermeerderheid voor de initiatiefwet bestaat. "Maar na de verkiezingen mogelijk wel, Gezien de peilingen hebben PvdA en VVD dan samen minder zetels dan nu."

Het is wel kort dag, erkent hij. "Maar doe je niks, dan gooi je de handdoek in de ring." Smaling denkt dat de wet nog wel voor 1 juli 2017 beide Kamers kan passeren. "Maar dan moet er niks tegen zitten.''

In praktisch opzicht kunnen de energiebedrijven daar niet op wachten. Delta moet de komende maanden al beginnen met de ontvlechting. Dat komt neer op verkoop van bedrijfsonderdelen. Over een oplossing voor de kerncentrale, die niet zonder steun van moeder Delta kan, lopen gesprekken met vier ministeries.