Volledig scherm
Paramotorvliegers. © ANP

Snorvliegers willen ook in Zeeland kunnen vliegen (video)

MIDDELBURG - Het provinciebestuur doet morgen via de Raad van State een uiterste poging om te voorkomen dat paramotors mogen opstijgen en landen in Zeeland.

Paramotorclub Holland, een vereniging met zo'n dertig leden gevestigd in het Gelderse Oosterbeek, probeert al ruim vier jaar om met paramotors voet aan de grond te krijgen in Zeeland. "In de rest van Nederland mogen we ook stijgen en landen. Alleen de provincie Zeeland doet moeilijk", zegt Jacques Bechtold, voorzitter van de paramotorclub. "We willen door heel Nederland kunnen vliegen."

Te langzaam

Paramotors zijn snorvliegtuigjes: de piloot hangt aan een parachute en draagt een motor op zijn rug of zit op een onderstel met drie of vier wielen: een 'trike'. De toestellen zijn voor het opstijgen en landen aangewezen op terreinen van de provincie, omdat ze geen gebruik kunnen maken van een vliegveld. "Daar worden we niet toegelaten, omdat de paramotors te langzaam zijn", legt Bechtold uit.

Volgens de provincie is het in strijd met het beleid om een ontheffing te verlenen, zo besloten Gedeputeerde Staten in oktober 2012. Maar daar legt de paramotorclub zich niet bij neer. De rechtbank Zeeland-West- Brabant verklaarde in maart 2014 een beroep van de paramotorclub gegrond, omdat het provinciebestuur de belangen niet heeft afgewogen. Bovendien vond de rechter dat de provincie onderzoek had moeten doen naar geluidshinder, voordat de ontheffing geweigerd werd.

Geluidsonderzoek

Nadat de provincie vorig jaar opnieuw besloot om de vliegtuigjes te weigeren, ging de club weer in hoger beroep. De rechter gaf de paramotorclub voor de tweede keer gelijk, omdat de provincie het geluidsonderzoek, waartoe eerder was opgedragen, nog steeds niet had uitgevoerd.

Volgens Bechtold voldoen de paramotors aan de geluidsnormen van het Rijk. "Binnen één minuut zitten we op 150 meter hoogte", zegt de voorzitter van de club. "Een toestel maakt niet meer dan zestig decibel geluid. Dat staat ongeveer gelijk aan twee of drie mensen die met elkaar aan het babbelen zijn. Het is spijkers op laag water zoeken. Als er een motorfiets over een dijk rijdt, dan hoor je toch ook niemand klagen? Wij voelen ons gediscrimineerd."

Gedeputeerde Staten willen niet reageren, zolang de kwestie onder de rechter is.

Omroep Brabant maakt in oktober 2014 een video over paramotorvliegen: