Volledig scherm
Michiel de Haas tijdens een rit op de fiets met het tweespakenwiel. FOTO Lex de Meester

Snelste wiel ter wereld is afkomstig uit Middelburg

MIDDELBURG - Het snelste wiel ter wereld heeft maar twee spaken en is ontwikkeld door een Middelburger: Bram Moens.

Vorige week sleepten de wielrenners en handbikers op de Paralympische Spelen twee gouden, een zilveren en een bronzen medaille in de wacht met het Zeeuwse 'tweespaakswiel' van carbon.

De snelheid van het wiel is volgens Moens te danken aan de goede vleugelprofielen, de soepele overgang van de spaak in de velg en de open constructie. "Ik heb het wiel zelf eerst uitgebreid getest. Onafhankelijke metingen wezen uit: dit wiel is het snelste wiel ter wereld", zegt Moens stellig.

Moens, eigenaar van M5 Ligfietsen en Handbikes in Middelburg, klopte met die overtuiging aan bij de Paralympisch bondscoach van het aangepast wielrennen, Eelke van der Wal. En met succes. "We hadden natuurlijk harde cijfers om te laten zien. De bondscoach was meteen enthousiast." Uiteindelijk vielen alle deelnemers met een wiel van Moens op de Spelen in de prijzen.

Al in 1987 maakte Moens een prototype van het wiel. Destijds kon hij het niet perfectioneren omdat de serieproductiemethoden nog niet ver genoeg ontwikkeld waren. Dat is intussen wel gebeurd. Volgende stap is het aan de man brengen van zijn vinding. De resultaten op de Paralympics zijn in ieder geval goede reclame.

Het tweespaakswiel is alleen toegestaan bij triatlons en tijdritten. Dat geldt voor zowel aangepast wielrennen als standaard wielrennen. Voor andere wedstrijden zijn minimaal 12 spaken nodig.