Volledig scherm
Vet Wuuf © Marcelle Davidse

Smal van boven, breed van onderen, dat is Vet Wuuf

KORTGENE - Ze is schattig en stoer tegelijk en haar naam maakt haar Zeeuws: maak kennis met Vet Wuuf. Het karakter is bedacht en getekend door Bianca van Duijn-Fuchs (32) uit Kortgene. Sinds maandag ligt een serie van 21 kaarten met daarop de avonturen van Vet Wuuf verspreid over winkels in heel Zeeland.

Het begon negen maanden geleden met een avondje tekenen van haar man Marcel en hun dochtertje Yara (6). Marcel merkte op dat de door hen gecreëerde gitaar, eigenlijk heel vrouwelijk van vorm was: zag vrouwelijke vormen in hun gitaartekening: smal van boven, breed van onderen. Dat inspireerde Bianca van Duijn-Fuchs tot het tekenen van Vet Wuuf.

Het is een vrouw in badpak. ,,Ik vond schilderijen van vrouwen in een badpak altijd heel grappig”, zegt Van Duijn erover. ,,Waarschijnlijk zat dat in mijn hoofd.”

Vet Wuuf is heel herkenbaar, naast haar gestreepte badpak met kanten randje, zie je vrijwel ook altijd de tatoeage in de vorm van een hartje op haar bil, maar haar gezicht komt nooit in beeld. ,,Zo kan iedereen het zijn en dat maakt het ook spannend. In de fotografie zie je ook wel eens dat mensen alleen van achteren worden geportretteerd. Ik wil proberen om emotie, en hoe ze zich voelt, uit te drukken zonder dat je haar gezicht ziet.”

Vet Wuuf is spontaan bedacht, zegt ze. ,,Ik heb nooit de bedoeling gehad iets in de markt te zetten.” Nadat ze aardig wat positieve reacties op Facebook kreeg over haar eerste tekening, ging ze langs uitgeverijen om te kijken wat de mogelijkheden waren. ,,Anthoni Fierloos van uitgeverij Paard van Troje was direct enthousiast. Samen hebben we een thema bedacht voor de 21 kaarten. Er zijn nu drie thema’s voor telkens zeven kaarten. Er zijn de kaarten met Zeeland erop, waarop je ook steeds de zee ziet; gelegenheidskaarten, bijvoorbeeld die waarop Vet Wuuf een pleister op haar bil heeft: die kun je gebruiken als beterschapskaart; en zeven kaarten voor alledag: daarop doet Vet Wuuf dingen die je elke dag kunt doen, zoals de was ophangen en fietsen."

De naam Vet Wuuf bedacht Van Duijn dezelfde avond nog voor haar creatie. ,,Ze is vet, maar ook vet zoals cool. Ik vind het ook geen scheldnaam. Ze is zeker een pondje meer, maar wel sexy. Ik wil daarmee laten zien dat je jezelf niet hoeft te verstoppen en gewoon je ding kunt doen. Er is niets mis met een pondje meer. Niets mis mee.”

Kijk ook op: Facebook.com/VetWuuf

Volledig scherm
Bianca van Duijn-Fuchs is de bedenker en tekenaar van Vet Wuuf, waar nu kaarten van zijn. © Marcelle Davidse