Volledig scherm
Marc Rijk. © Peter Nicolai

Sluise coalitie stuurt wethouder De Bruijn weg

OOSTBURG - De drie grootste coalitiepartijen in de gemeente Sluis sturen wethouder Albert de Bruijn (D66) weg. Ze hebben geen vertrouwen meer in D66, waardoor ze die partij niet meer vertegenwoordigd willen zien in de coalitie en in B en W.

Coalitiepartijen CDA, Nieuw Gemeentebelang en VVD willen dinsdag een extra raadsvergadering ingelasten en daar een motie van wantrouwen indienen tegen De Bruijn, die onder meer onderwijs, cultuur en dorpsraden in zijn pakket heeft. Als die wordt aangenomen - en dat gebeurt, want de drie partijen hebben een meerderheid -, dan moet De Bruijn vertrekken.

Gebrek aan vertrouwen

Voornaamste reden voor de stap is het gebrek aan vertrouwen in D66, zegt Marc Rijk (Nieuw Gemeentebelang). "We zitten met vier partijen in een coalitie. D66 is verreweg de kleinste, maar trekt regelmatig een grote broek aan. Samen regeren is een kwestie van geven en nemen. Dat missen we bij D66."

D66-raadslid Wim Huigh erkent dat 'het al van meet af aan een slecht huwelijk was'. "We zijn het heel vaak niet met elkaar eens. Dat kwam doordat de gunfactor richting ons nul was. We moesten, als kleintje, maar achteraan aansluiten. Om nu een goed functionerende wethouder weg te sturen, gaat veel te ver."

Autoritaire houding

Overigens zijn de coalitiepartijen ook niet te spreken over de manier van communiceren van De Bruijn. "Verschillende mensen met wie hij om de tafel gaat, klagen over zijn autoritaire houding", geeft Rijk aan. "We hebben hem daar verschillende keren op gewezen, maar er vindt geen verbetering plaats."

De Bruijn herkent zich er niet in, laat hij weten. 

Lees het hele verhaal in de krant van zaterdag 9 juli.

Volledig scherm
Wethouder Albert de Bruijn.