Volledig scherm
Krammersluizen © Google Streetview

Sluisdeuren gewisseld voor onderhoud

HANSWEERT - Rijkswaterstaat voert deze maand groot onderhoud uit aan de deuren van zowel het sluizencomplex bij Hansweert als de Krammersluizen. Op beide locaties worden deuren tijdelijk vervangen.

Onderhoud is nodig om storingen te voorkomen en de levensduur van de deuren te verlengen. De werkzaamheden bij beide sluizen worden uitgevoerd tussen maandag 12 en maandag 26 september.

Het gaat om de deuren van de Oostsluis aan de Westerscheldezijde in Hansweert en van de Duwvaartsluis 2 aan de Zoommeerzijde van de Krammersluizen. Het kost een dag om een sluisdeur te demonteren en een vervangend exemplaar terug te plaatsen. Vervolgens is enkele dagen nodig om de nieuwe deur volledig aan te sluiten en te testen.

Tijdens de werkzaamheden is in beide sluizencomplexen altijd een kolk beschikbaar. Wel kan het scheepvaartverkeer vertraging ondervinden. De werkzaamheden in Hansweert hebben geen gevolgen voor het wegverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen over de andere sluisdeur rijden. Bij de Krammersluizen kan het wegverkeer op maandag 19 september bij de brug in de Philipsdam (N257) hinder ondervinden.

Het wisselen van de sluisdeur gebeurt in Hansweert op woensdag 14 september. De deur wordt vervoerd naar Moerdijk. Daar worden roestplekken en schades van bijvoorbeeld kleine aanvaringen hersteld.

Bij de Krammersluizen wordt de deur op maandag 19 september gewisseld. Deze wordt ter plekke gereviseerd en geconserveerd.

  1. Owen (17) lost binnen 17 seconden een kubus op met één hand

    Owen (17) lost binnen 17 seconden een kubus op met één hand

    Owen de Heer is zeventien jaar oud en doet mee aan het Nederlands kampioenschap Rubiks kubussen oplossen. Dit kampioenschap werd vandaag gehouden in het Utrechtse Hoogland. Vorig jaar won hij de competitie one-handed: het oplossen van de klassieke kubus met slechts één hand. Een handicap maakt het hem onmogelijk het klassieke speelgoed met twee handen op kleur te sorteren. Hij wist zijn titel vandaag met een tweede plaats (16,56 seconden) niet te prolongeren, maar dat maakt het eenhandig oplossen van de kubussen niet minder knap.