Volledig scherm
Wethouder Derk Alssema krijgt uitleg van archeologisch adviseur Karel-Jan Kerckhaert (links). Op de achtergrond de ridderzaal. © Luc Oggel

Slot Oostende geeft archeologische puzzelstukjes prijs

GOES - Wie graaft vindt wel eens wat, zeker op een historische locatie als die van voormalig Slot Oostende aan de Singelstraat in Goes. Tijdens de werkzaamheden is onder meer een kelder uit de vijftiende eeuw ontdekt. ,,We wisten niet dat er aan de voorkant ook een kelder lag", vertelt archeologisch adviseur Karel-Jan Kerckhaert van de gemeente.

Ook is een toegang tot de kelder blootgelegd.

Na de sloop van een deel van de huidige bebouwing kwamen resten aan het licht uit alle gebruiksfasen van het slot. De oudste resten horen bij de weermuur (een muur die de overgang vormde tussen de gracht en het bebouwde deel van het kasteelterrein) uit de 14de/15de eeuw. Aan en tegen deze muur zijn in de loop van eeuwen veel nieuwe gebouwtjes gebouwd waardoor het nu een wirwar van muurwerk is. Volgens Kerckhaert wordt met de vondsten steeds duidelijker hoe het vroegere slot eruit moet hebben gezien. ,,Het moet enrom zijn geweest. Maar het belangrijkste is dat we door alle puzzelstukjes het vroegste deel van Goes in beeld krijgen."

De resten worden de komende tijd door de archeologen vastgelegd en onderzocht, waarna ze weer worden afgedekt, zodat de nieuwe bierbrouwerij kan worden gebouwd.

Volledig scherm
Tijdens de werkzaamheden is onder meer een kelder uit de vijftiende eeuw ontdekt. © Luc Oggel
  1. Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemotherapie ondergingen

    Moeder bevalt van gezonde zoon nadat ze samen chemothera­pie ondergin­gen

    Jade Devis (36) was nog niet halverwege haar zwangerschap toen ze een knobbeltje op een van haar borsten voelde. Ze had een zeldzame vorm van borstkanker. Een arts vertelde Jade dat het voor haar een kwestie van leven en dood was en dat de embryo mogelijk te jong was om de noodzakelijke behandeling te overleven. De Amerikaanse besloot voor zichzelf én het leven van haar kind te vechten. ‘Ik wilde niet toestaan dat een vreemdeling het lot van mijn kind zou bepalen'.