Volledig scherm
De laatsete hand wordt gelegd aan de rotonde. De komende tijd moeten er nog wel wat borden worden geplaatst, en sloten en bermen gefatsoeneerd. © Marcelle Davidse

Sloeweg is op tijd klaar

'S-HEERENHOEK - Morgenavond is het zover: de Sloeweg gaat volledig open voor verkeer.

De verdubbeling van de Sloeweg is klaar. Vanaf donderdagavond 19 uur is de vernieuwde weg volledig beschikbaar voor verkeer. Dan gaat de laatste afzetting weg bij het nieuwe viaduct Calishoeck, tussen ’s-Heerenhoek en Lewedorp. Fietsers konden al wel gebruikmaken van het viaduct.

'Veel werk verzet'

De komende tijd moeten er nog wel wat borden worden geplaatst, en sloten en bermen gefatsoeneerd. Ook wordt er nog geschilderd aan het viaduct Stelledijk onder de A58. Maar aannemer Boskalis heeft het project op tijd opgeleverd. Was het werk niet in juni afgerond, dan had dat de provincie geld gekost. ,,Er is het afgelopen jaar veel werk verzet om het project Sloeweg binnen de gestelde tijd te realiseren’’, aldus gedeputeerde Harry van der Maas (SGP). ,,Dat is gelukt.’’

Zij het dat het project vorig jaar wel werd aangepast. De Sloeweg is de meest besproken weg van Zeeland. De verbreding van de ruim vijf kilometer lange verbinding tussen de A58 en de Westerscheldetunnel heeft tot dusver 76,5 miljoen euro gekost, ruim 24 miljoen euro meer dan oorspronkelijk begroot. Er is een gedeputeerde over gestruikeld. Toen vorig jaar een miljoenentekort aan het licht kwam, moest Kees van Beveren (CDA) opstappen.

Procedures aangescherpt

Sindsdien is ‘de Sloeweg’ in het provinciehuis ook de benaming voor het onvermogen om grote projecten aan te passen. Na diverse onderzoeken, door een onafhankelijk bureau en een speciale commissie in Provinciale Staten, zijn de procedures daarvoor flink aangescherpt.

Om het project op tijd af te krijgen en de kosten te beperken, besloten de Staten een jaar geleden de bouw van het knooppunt Sloeweg-Bernhardweg-Westerscheldetunnelweg bij ’s-Heerenhoek uit te stellen. Daarvoor worden nu nog vier varianten onderzocht, in kosten variërend tussen 12 en 19,1 miljoen euro. Na de zomer nemen Provinciale Staten daarover een besluit.

Vierbaans

De Sloeweg is onderdeel van de N62, de noord-zuidverbinding van Goes naar Gent. Die moet veilig en vlot worden voor het verkeer, en daarom vierbaans. Volgend jaar begint het werk aan het Zeeuws-Vlaamse deel van de N62, de Tractaatweg. Die moet in 2019 klaar zijn. De kosten zijn geraamd op 60 miljoen euro, maar de provincie houdt rekening met een overschrijding van 8 miljoen.