Volledig scherm
Scène uit Knielen op een Bed Violen, met Barry Atsma en Noortje Herlaar. © Filmstill

Siebelink: Filmprijs oneerlijk

VLISSINGEN - ‘Knielen op een bed violen’ wordt niet de winnaar van de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming die vrijdagavond wordt uitgereikt op Film by the Sea in Vlissingen. Dat beweert Jan Siebelink, schrijver van het boek. De schrijver uit Ede zegt woensdag al gebeld te zijn met de mededeling dat de prijs naar de film Publieke werken gaat.

Een opvallende bewering, omdat de stembussen pas donderdagnacht sluiten.,,We vinden het niet correct dat de uitslag al vast blijkt te staan voordat de digitale stembus is gesloten,” stelt Gerda, de vrouw van Jan Siebelink. ,,De verkiezing is toch een kwestie van de meeste stemmen gelden. De uitslag is pas een feit als alle stemmen zijn geteld, en niet eerder. Ik vind het jammer dat een hoop mensen, die op woensdag en donderdag hebben gestemd, dat voor niets hebben gedaan. Heel teleurstellend. Onbegrijpelijk ook.”

De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) die de organisatie van het stemmen voor zijn rekening neemt, staat voor een raadsel. ,,Er is iets heel raars aan de hand”, stelt Maud Aarsen namens de stichting. ,,Wij hebben ook begrepen dat Jan Siebelink niet zou winnen en dat Publieke Werken wordt genoemd als de winnaar, maar dat is niet op feiten gebaseerd. Het kan dus niet. De Parel is een publieksprijs en er kan tot donderdagnacht nog worden gestemd. Het is dus helemaal geen gelopen zaak. Het is vrij bizar, we snappen er niets van.”

De stichting bracht wel al een tussenstand naar buiten. De Helleveeg, Knielen op een bed violen en Publieke Werken staan bovenaan. ,,Dat klopt, maar buiten onze organisatie is de stand bij niemand bekend.”

Siebelink zegt dat hij gebeld is door uitgeverij De Bezige Bij en die zouden de informatie hebben van de NL Film, de productiemaatschappij van de film Knielen op een bed violen. Zowel de Bezige Bij als NL Film waren niet bereikbaar voor commentaar.

Leo Hannewijk, directeur van Film by the Sea, benadrukt dat de Parel een prijs van de CPNB is en niet van het festival. ,,We vinden het een leuke prijs, maar ik hou niet bij wie er komt en wie niet.”

Volledig scherm
Jan Siebelink. © Ilvy Njiokiktjien