Volledig scherm
Siawaash Cyrroes als Ramin Sabet. © Annemieke van der Togt

Siawaash uit Axel speelt vluchteling Ramin in SpangaS

AXEL - Siawaash Cyrroes is één van de nieuwe hoofdrolspelers in de populaire jeugdserie SpangaS. Hij speelt Ramin, een vluchteling uit Iran. Een extra bijzondere rol voor hem, omdat zijn ouders ook uit dat land zijn gevlucht.

Siawaash Cyrroes (20) uit Axel mag na maandenlang zwijgen, eindelijk meer vertellen over zijn hoofdrol in de populaire jeugdserie SpangaS. In een eerder interview verklapte hij al dat zijn personage is geïnspireerd op de actualiteiten én dat het raakvlakken heeft heeft met zijn eigen achtergrond. Nu de cast van het nieuwe seizoen is gepresenteerd, is bekend gemaakt dat hij Ramin Sabet speelt, een vluchteling uit Iran. 

Ramin woont al negen maanden in asielzoekerscentra in Nederland, als hij terecht komt op het Spangalis College, de middelbare school die centraal staat in alle verhaallijnen van de serie. Het is een slimme en rustige jongen, die zijn draai probeert te vinden en een nieuw, veilig leven op wil bouwen. 

Maatschappelijk onderwerp

Dat Siawaash met deze rol een maatschappelijk onderwerp onder de aandacht kan brengen bij jongeren, vindt hij een meerwaarde hebben. „Ik weet nog dat ik net voor SpangaS geselecteerd was, toen de aanslag in Brussel werd gepleegd. We hadden het erover dat we dat zo erg vonden. Het is gek dat veel mensen in Europa zich tegelijkertijd heel druk maken over de komst van vluchtelingen."

,,Het lijkt alsof ze niet beseffen dat die mensen dit soort taferelen bijna dagelijks hebben meegemaakt in landen als Syrië en Irak. Zij worden vaak niet begrepen. In SpangaS laten we aan de hand van Ramin zien dat vluchtelingen ook maar gewoon mensen zijn. Los van de stereotypes. Ze zijn niet wereldvreemd. Natuurlijk moet Ramin wennen aan een nieuwe cultuur, maar hij wil vooral verder met zijn leven. Eén met een betere toekomst.”

Achtergrond

Siawaash kan zich goed in zijn personage verplaatsen, omdat zijn eigen ouders zijn gevlucht uit Iran. „Vanuit die achtergrond is het extra bijzonder om Ramin te mogen spelen”, zegt de Axelse acteur. „In 1992 zijn mijn ouders naar Nederland gekomen. Mijn vader is geen moslim en dat maakte het leven in Iran heel lastig. Hij was het niet eens met het heersende regime en kon daar niet openlijk voor uitkomen. Uit verzet is hij samen met mijn moeder en broer gevlucht.” 

Vanaf maandag is Siawaash iedere avond om 19.00 uur te zien in SpangaS op NPO Zapp. Nu al zijn de eerste beelden van hem als acteur te bekijken op de social mediakanalen van de jeugdserie. Klik hier voor een voorproefje.

Volledig scherm
Siawaash met de cast van SpangaS, op de voorste rij met rode jas. © Annemieke van der Togt