Volledig scherm
Getooid met gele petjes wachten de toeschouwers op Neeltje Jans op de aankomst van het Tourpeloton. © Johan van der Heijden

SGP veroordeelt nieuw lobby voor Tour de France

MIDDELBURG - De SGP is boos dat het dagelijks provinciebestuur nog een keer een etappe van de Tour de France naar Zeeland wil halen.

De partij wil geen gemeenschapsgeld uitgeven aan topsportevenementen. Afgelopen week liet gedeputeerde Jo-Annes de Bat weten dat hij met zijn collega Ben de Reu naar Frankrijk afreist om de banden met de Tourorganisatie warm te houden. In schriftelijke vragen zetten de Statenleden Kees van den Berge en Harold van de Velde daar kanttekeningen bij. Volgens de SGP'ers waren Provinciale Staten helemaal niet zo positief over de etappe die vorig jaar finishte op Neeltje Jans. Ze vinden dat het provinciebestuur pas mag lobbyen voor een nieuwe etappe als de Staten daartoe opdracht geven. En als het aan Van den Berge en Van der Velde ligt, gebeurt dat nooit. 'Vanuit Bijbels oogpunt' zijn ze tegen 'deze sportverdwazing' en bovendien was vorig jaar 'tot grote teleurstelling van veel Zeeuwen' de zondagsrust ook nog eens in het geding. Wat de SGP betreft gaat er geen cent naar topsportevenementen als de Tour de France en wordt het geld besteed aan breedtesport om mensen in beweging en daardoor gezond te houden.