Volledig scherm
© PZC

SGP heeft geen vertrouwen in onderzoek bij Veiligheidsregio

MIDDELBURG - De Statenfractie van de SGP wil een onafhankelijk en integer onderzoek naar het functioneren van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). De partij heeft geen vertrouwen in het aangekondigde onderzoek van oud-brandweercommandant Elie van Strien.

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die Statenlid Harold van de Velde heeft gesteld aan het dagelijks provinciebestuur. Hij vraagt of commissaris van de koning Han Polman, die als rijksheer verantwoordelijk is voor de veiligheid in Zeeland, bereid is een bemiddelende rol te spelen. Hij wil ook weten of de taakuitvoering van de Veiligheidsregio risico loopt.

Brief

Van de Velde verwijst naar de brief die oud-burgemeester van Vlissingen Letty Demmers maandag stuurde naar het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio, het samenwerkingsorgaan van alle Zeeuwse gemeenten. Demmers was voorzitter van een commissie die onderzoek heeft gedaan naar misstanden bij de VRZ. In haar brief geeft ze aan dat haar bevindingen worden gebagatelliseerd door het dagelijks bestuur. Volgens Demmers wekt het bovendien geen vertrouwen dat Van Strien, als interim hoofd brandweerzorg, de situatie bij de VRZ gaat onderzoeken. Als rechterhand en ondergeschikte van directeur Gerrie Ruijs - die zwaar onder vuur ligt - is hij niet geschikt om onafhankelijk onderzoek te doen. Hij zou ook te dicht staan op de voorzitter van de VRZ, burgemeester Jan Lonink van Terneuzen.