Volledig scherm
© Thinkstock

September aan de kust was de warmste ooit

VLISSINGEN - We hebben aan de kust de warmste september ooit beleefd. Normaliter is het in Vlissingen gemiddeld 15,8 graden, de afgelopen maand steeg het kwik tot gemiddeld 19,0 graden; daarmee is het uit 2006 stammende record (18,7 graden) verbroken.

September was ook de op twee na zonnigste maand ooit; bovendien was het zeer droog. Dat meldt Weeronline.

Gemiddeld over het land scheen de zon ongeveer 218 uur tegen 143 uur normaal. Alleen in 1959 en 1928 was het nog iets zonniger met respectievelijk 232 en 220 zonuren. Er viel gemiddeld circa 25 mm tegen 78 normaal en daarmee komt deze maand in de top-10 van droogste septembermaanden.

Vandaag kan bovendien nog een record worden gebroken. Tot nu toe telde het weerstation in De Bilt 26 warme dagen, met maxima van 20 graden of meer. Daarmee is al de recordhoeveelheid warme septemberdagen uit 2006 geëvenaard. Als het vandaag of morgen nog eens 20 graden wordt in De Bilt, is het record gebroken.

Ook de septembernachten waren aan de kust gemiddeld warm; halverwege de maand bleef de temperatuur langs de kust zelfs meerdere nachten boven de 20 graden. Een serie van zulke tropennachten is nog nooit eerder voorgekomen in september.

Droogte

Ook viel er weinig regen in september en als het regende waren het meestal geen grote hoeveelheden. Lokaal viel een enkele keer wel een stevige bui. In de Achterhoek was het kurkdroog met slechts 5 tot 10 mm regen. Ook in het oosten van Zeeland en het oosten van Brabant was het erg droog met neerslagsommen van 10 tot 15 mm.

De droogte is goed zichtbaar aan het gele gras en bommen met verdorde bladeren. De eerste bladval heeft dan ook meer met droogte te maken dan met de start van de herfst. Hoge temperaturen hebben de verkleuring van de bladeren vertraagd. Bomen die niet diep wortelen, zoals populieren, hebben wel gele en bruine bladeren als gevolg van de droogte.