Volledig scherm
Een sepia. © Thinkstock

Sepia is het Zeeuws meisje onder water

ZIERIKZEE - Hij is gespot: de eerste sepia van 2016. Duikers staan elk jaar te trappelen om de parende inktvissen te zien.

Waarom toch? Freek Titselaar uit Zierikzee stapt woensdagmiddag nét het water van de Oosterschelde uit. "Ik sta nog na te genieten van een fantastische duik", vertelt de voorzitter van Stichting de Oosterschelde.

Nee, sepia's heeft hij niet gezien. Wel pijlinktvissen ('familie van') en kleurige naaktslakken. "Je hebt hier wel vijftig verschillende soorten. Dat is nou de chemie van de Oosterschelde."

Zeekat

Maar het hoogtepunt van het jaar is de tijd van de parende sepia's. Elk jaar, in april en mei, trekken de zeekatten, de Nederlandse naam voor de sepia, naar Zeeland om te paren. "De sepia's zijn het grote icoon van de Zeeuwse onderwaterwereld. Zeg maar het Zeeuws meisje onder water", legt Titselaar uit.

Natuurlijk heeft hij gehoord dat de eerste sepia van dit jaar gesignaleerd is. Het duikteam van het Rotterdamse Duikcentrum Moby Dick had afgelopen zondag de primeur. "Dat is erg vroeg. Meestal zijn de sepia's er pas eind april of begin mei."

Toch is Titselaar niet verbaasd. "De watertemperatuur is relatief hoog door de zachte winter. De natuur heeft ook in het water een voorsprong."

Hotspots

Grote kans dat komend weekend een stoet duikers naar Zeeland trekt om ook een glimp op te vangen van de sepia's. "Dit soort berichten gaan meteen rond op de sociale media", weet Titselaar. Hotspots voor het aanschouwen van sepia's zijn de Zeelandbrug, Zoetersbout bij Bruinisse en de Bergse Diepsluis bij Tholen. "Maar eigenlijk kun je sepia's overal tegenkomen."

Wat is er toch zo speciaal aan die zeekatten? "Het is een prachtig zeebeest. En het heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. Sepia's hebben heel grote ogen. Dat is best uniek voor een weekdier. De sepia's kunnen scherpstellen met hun ogen en dingen goed onderscheiden. Ze kijken je echt aan. Daardoor kun je - al is het maar voor je gevoel - contact maken met de dieren. Dat is heel boeiend." Is er dan écht contact tussen de duiker en de sepia? "Mijn indruk is van niet. De sepia's trekken zich heel weinig aan van mensen. Maar het spreekt in elk geval tot de verbeelding."

Subtiel

Niet alleen de sepia's zelf zijn bijzonder om te zien, de paring is zo mogelijk nog specialer. "Je ziet hoe de mannetjes de vrouwtjes benaderen. Dat is zo'n subtiel schouwspel. Vervolgens zie je hoe de vrouwtjes de bevruchte eitjes afzetten. Vaak doen ze dat op stokjes die door duikers in het water zijn gezet. Prachtig is het. Je kunt als duiker de ontwikkeling van de eitjes helemaal volgen. Soms zijn ze namelijk doorzichtig. Je ziet zo een mini-sepia ontstaan."

Titselaar kan niet wachten om het water weer in te gaan. "Volgende week ga ik weer."