Volledig scherm

Sector blij met hoeveelheid mosselzaad

BRUINISSE - De natuur is de mosselkwekers positief gezind. Er zijn hele grote hoeveelheden mosselzaad gevallen op de Waddenzee en in Zeeland.

Dat werd zaterdag bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Algemeen Vissersbelang Bruinisse door visserijdeskundige Nico Laros. Hoewel nog niet alle locaties zijn gezien, durft hij nu al te spreken van een enorme hoeveelheid mosselzaad.

Als het zaad goed groeit en later uitgezaaid kan worden op de kweekpercelen, is dat een opsteker voor de sector. Mosselzaad van de bodem is nu eenmaal vele malen goedkoper (de kweker hoeft het alleen maar op te vissen) dan zaad dat wordt ingevangen met mzi's (touwen die hangen in het water). Dat is een bewerkelijk systeem waar ook veel investeringen voor gedaan moeten worden.

Voorzitter Cees Otte kon in zijn toespraak niet heen om de kwestie met TTX, het stofje dat na testen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in sommige partijen mosselen is gevonden. De twee gebieden waar die mosselen vandaan kwamen zijn daarna 'gesloten' door de NVWA. ,,Laat duidelijk zijn dat wij als kwekers de voedselveiligheid met stip op nummer 1 hebben staan'', zei hij. ,,Maar wat mij in dit verband wel stoort is dat de eisen die we in Nederland aan ons voedsel stellen blijkbaar niet gelden voor andere Europese landen.''

Mosselen die een kleine hoeveelheid TTX bevatten mogen in Nederland niet verkocht worden terwijl dat in het buitenland geen enkel probleem is.