Volledig scherm
Lucy Odlin aan het werk aan het doek.

Schuttersstuk 'de Nachtwacht van Middelburg' in oude glorie hersteld (video)

MIDDELBURG - De restauratie van het schuttersstuk van de Confrérie van Sint Sebastiaan in Middelburg is bijna klaar.

Restauratie-atelier Marjan de Visser legt met twee Engelse collega's (Lucy Odlin en Anna Cheveley) deze week de laatste hand aan het herstel van het schilderij van Jonson van Ceulen uit 1650. Aan de restauratie van het schilderij - je zou het de Nachtwacht van Middelburg kunnen noemen - is nu bijna twee maanden gewerkt.

Contrast

Volgens Marjan de Visser is het contrast terug in het schuttersstuk. Het rood van het gordijn en het tafellaken, het zwart van de kleding, het wit van de gesteven kragen - alles is frisser en helderder, waardoor het schilderij weer meer leeft. Bovendien zijn details zichtbaar geworden, die verborgen gingen onder het vuil dat het werk had aangetast. "Esthetisch is het nu veel beter."

Wie nog van dichtbij wil zien hoe het schilderij wordt gerestaureerd en hoe het resultaat van dat werk is, kan deze week nog terecht in het stadhuis van Middelburg. Belangstellenden zijn woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur welkom.

De restauratie van de Confrérie van Sint Sebastiaan, geschilderd in 1650 door Jonson van Ceulen is bijna af. Deze week kunnen mensen voor het laatst komen kijken naar het werk dat in het stadhuis in oude glorie wordt hersteld.