Volledig scherm
Opslag van radio-actief materiaal bij het Covra. © archieffoto Willem Mieras

Schultz: kerntransport naar Covra kan veilig plaatsvinden

DEN HAAG - Het geplande transport van hoogradioactief afval van de kernreactor in Petten naar de Covra in Nieuwdorp is veilig. Ook als er een ongeluk gebeurt met de trein, is er geen gevaar voor omwonenden. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu schrijft dat in antwoord op Kamervragen van D66.

Binnenkort staat een transport van afval gepland van Petten naar de Covra. Anti-kernenergieclub Laka vindt dat het afval niet veilig genoeg wordt verpakt. Ze vindt dat toezichthouder ANVS onterecht een vergunning heeft gegeven.

Minister Schultz is het daar niet mee eens. Ze stelt dat de ANVS de juiste beoordeling heeft gemaakt en dat het vervoer veilig kan plaatsvinden. De discussie draait erom of het afval in de juiste type containers wordt vervoerd. De containers die de regels voorschrijven zijn niet voorhanden. Daarop is door de Covra en NRG 'zorgvuldig onderzocht' of het afval veilig genoeg in een ander type container kan worden vervoerd. Bovendien heeft toezichthouder ANVS strengere eisen aan het transport gesteld.