Volledig scherm
De Argentijnse kunstenaar Elian speelt met perspectief op het Achturenplein, hoek Sint-Niklaasstraat. © Camile Schelstraete

Schip laat blijvende illusie achter

OOSTENDE - The Chrystal Ship is een reizend kunstevenement dat een permanente stempel drukt op de steden die het aandoet. Kunst weer terug naar de mensen.

Een stad die het kristallen schip heeft aangedaan, zal nooit meer hetzelfde zijn. Momenteel doet het kunstevenement The Chrystal Ship Oostende aan en niemand kan het ontgaan. Kunstwerken, van heel groot tot heel klein en altijd weer met een grappige knipoog.

"Een glazen schip is een illusie, een schip dat niet echt bestaat", verklaart Van Poucke de titel. "We gaan met ons schip van stad naar stad, maar Oostende is wel onze thuisbasis."

Op tientallen locaties zijn er in Oostende kunstwerken op straat te bekijken. Sommige werken tientallen meters hoog en beslaan complete gevels. Andere zijn weer heel klein.

De Belgische kunstenaar Jaune schildert vuilnismannetjes. Amper een turf hoog zijn ze op verschillende plekken in de stad te vinden. Vaak in vreemde situatie die komisch uitpakken. Een klein vuilnismannetje op voethoogte op een muur lijkt zo water te geven aan een piepklein conifeertje.

Veel van de grotere werken zijn opgenomen in een overzichtskaart. Zo niet de vele kleine vuilnismannetjes. Het zou naast vele andere locaties anders ook wel een erg drukke kaart worden en, zo redeneert Van Poucke: "de mensen moeten ze ook maar ontdekken. Wie zoekt zal vinden."

Zoals Van Poucke al met zijn kristallen schip spreekt van een illusie zo zetten veel kunstwerken in de stad de kijkers op het verkeerde been. Een gevel die ogenschijnlijk vloeiend overgaat in de hemel waar een zoon op zijn vaders schouder de wolken vangt met een schepnetje of een wasmachine die is vormgegeven als een spelcomputer van de allereerste generatie.

De Argentijnse kunstenaar Elia maakte een trompe l'oeil schildering. Bij trompe l'oeil wordt de kijker opzettelijk op het verkeerde been gezet, vaak door te spelen met het perspectief. Op een gevel op de hoek Achturenplein - Sint-Niklaasstraat schilderde hij een driehoek, vierkant en cirkel die alleen vanuit een punt kloppen, waardoor het lijkt alsof het er op geplakt zit.

Hoewel Chrystal Ship een reizend concept is dat van stad naar stad gaat, zijn de werken blijvend. "Alle werken zijn permanente ingrepen. We willen kunst terug naar het volk brengen en meteen de stad verfraaien", verklaart curator Van Poucke het doel. "Daarom is het ook belangrijk dat de werken een zichtbare plaats krijgen en niet ergens op een industrieterrein waar niemand komt. We laten nu 25 werken achter."

Volgend jaar rond de paasvakantie komt The Chrystal Ship weer in thuishaven Oostende terug, belooft Van Poucke. Dan is de havenstad weer 25 kunstwerken op straat rijker.

Voor een overzicht van de werken in Oostende: www.thecrystalship.org