Volledig scherm
Omstanders lokten de meeuw naar de kant met brood.

'Schandalig dat Dierenbescherming gewonde meeuw niet redt'

VLISSINGEN - Omwonenden van het Dokje van Perry in Vlissingen hebben forse kritiek op de Dierenbescherming. Dagenlang peddelde een zwaargewonde meeuw in het haventje rond en de dierenorganisatie probeerde het dier niet te redden. Inmiddels is de meeuw overleden.

De meeuw brak door onbekende oorzaak beide vleugels en zwom dagenlang versuft en verzwakt rond. Omstanders Johnny Velkers en Mark de Jong konden het lijden niet meer aanzien en belden de Dierenbescherming.

Die kon niks voor het dier betekenen. "De meeuw lag middenin het water, hoorden we van de melder", zegt Saskia Thijssen van de Dierenbescherming. "Wij hebben de middelen dan niet om het dier te bereiken en adviseerden de melder contact op te nemen met de brandweer of gemeente."

Onzin, zegt Velkers. Hij wist de vogel simpel naar de kant te lokken met twee stukjes brood. Daar ving hij de meeuw met een schepnet dat hij leende van een dierenzaak in de buurt. "Ik had hem in een halve minuut te pakken. Met zoveel ervaring moeten ze daar toch weten dat voer het beste lokmiddel is in zo'n situatie?"

Hij vindt dat de Dierenbescherming (waaronder de dierenambulance valt) laks optrad. "Ik heb er geen woorden voor. Dat zijn geen echte dierenvrienden. Ze zijn volgens mij niet eens komen kijken. Een dier in nood help je gewoon. Daar moet je geen onderscheid in maken."

Een medewerker van een dagopvang in de buurt bracht het gewonde dier naar Vogelopvang De Mikke in Middelburg. Daar konden ze niets meer voor de vogel doen, zegt beheerder Coby Louwerse. "De vogel was niet meer te redden. Het dier was te zwaar verwond", zegt Louwerse. De opvang heeft de meeuw laten inslapen.

Wanneer het dier direct was gevangen was de kans van overleven eveneens minimaal, vertelt Louwerse: "Maar het is belangrijk dat het gelijk uit water wordt gehaald. Dan kan het op een 'humane' manier sterven. Hoe langer hij daar drijft, des te meer kans dat het dier verzuipt en een rottige dood heeft."

Volledig scherm
De meeuw in het Dokje van Perry.
Volledig scherm
Omstanders vingen het dier met een schepnet.