Volledig scherm

Scalda stopt met beschermde stageplaatsen Inceptio

VLISSINGEN - Mbo-school Scalda stopt met beschermde stageplaatsen voor studenten van de economische opleidingen.

Vanwege bezuinigingen is vanaf volgend jaar februari geen geld meer voor studentenbedrijf Inceptio in Vlissingen. De afgelopen vijf jaar liepen 170 mbo'ers stage bij Inceptio. Deze studenten kunnen om verschillende redenen niet aan een stageplaats komen: ze hebben bijvoorbeeld een lichamelijke beperking, gedragsproblemen, een moeilijke thuissituatie of liepen vast tijdens eerdere stages.

Scalda biedt ze een beschermde stageplaats aan, waar ze onder begeleiding werkzaamheden uitvoerden voor verschillende bedrijven en instanties uit de regio. Zo kunnen ze toch hun diploma halen. Eric Kerckhaert, directeur van het College voor Commerciële en Zakelijke Dienstverlening van Scalda, betreurt het dat Inceptio moet stoppen. Hij zegt geen andere keus te hebben: Scalda ontvangt geen rijkssubsidie meer om het studentenbedrijf te financieren. "Als we geld steken in Inceptio, dan zouden we minder docenten in kunnen zetten voor gewone lessen. Dat is geen optie. Het is niet gezegd dat deze leerlingen geen stage meer kunnen lopen, maar het zal een stuk lastiger worden." Ook het project Green Agents, waarbij de studenten worden opgeleid tot duurzaamheidsambassadeur, stopt.

Tilly Stroo, projectmanager van Inceptio en Green Agents, gaat zich de komende maanden inspannen toch geld te vinden om Inceptio te laten voortbestaan. Ze hoopt dat bedrijven Inceptio willen steunen. "Het zou zo zonde zijn als we zouden stoppen. We zijn volop in groei. Inceptio voorkomt dat leerlingen uitvallen. Ze leren hoe ze met de wereld moeten om gaan. Ik kan me niet voorstellen dat het ophoudt."