Volledig scherm

Sabewa worstelt met regels voor kwijtschelding

MIDDELBURG - De regels voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen zijn verouderd, zegt de Zeeuwse Ombudsman.

Gevolg: een heleboel gedoe met Sabewa. dat voor veel Zeeuwse gemeenten het geld int. Voor het derde jaar op rij heeft de Zeeuwse Ombudsman een gesprek gehad met Sabewa over stroef lopende dossiers. Ook het Maatschappelijk Werk Walcheren heeft onlangs zo'n gesprek gehad.

"Eigenlijk zijn de regels voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen gemaakt voor de standaard armen van vroeger en voor de gemiddelde mens", zegt Gertjan van der Brugge, voorzitter van de Zeeuwse Ombudscommissie. De standaard armen woonden altijd in een huurhuis en hadden geen noemenswaardige bezittingen of vermogen. Inmiddels heeft de crisis groepen burgers aan de rand van de afgrond gebracht die wél een eigen huis bezitten, of als zzp'er over bedrijfsmiddelen beschikken. Strikte toepassing van regels leidt nu tot situaties die elke leek direct als onrechtvaardig herkent.

De Zeeuwse Ombudsman geeft een voorbeeld. "Overwaarde van het eigen huis geldt als eigen vermogen. Ook al is die overwaarde heel moeilijk te gelde te maken. Neem een huis met een WOZ-waarde van 150.000 duizend euro en een hypotheek van 148.000. Dan is de richtlijn: er is overwaarde, u krijgt geen kwijtschelding. Verkoop het huis maar om de gemeentelijke belastingen te betalen. Al heb je maandelijks maar 25 euro te besteden, dat maakt niet uit."

Meer in de PZC van zaterdag.