Volledig scherm
© Thinkstock

Ruim 3 jaar cel voor zwendel met citrusplantages

MIDDELBURG - Tientallen miljoenen gingen in rook op door de frauduleuze handelingen van Middelburger J. S. (63). De Middelburgse rechtbank veroordeelde de man donderdag tot een celstraf van 37 maanden voor grootschalige zwendel met beleggingen.

S. beloofde klanten van zijn bedrijf New World Products (NWP) een rendement van 10 procent op investeringen in citrusplantages in Costa Rica. Eind 2003 stopte NWP echter met de betalingen aan investeerders en in juni 2004 werd het bedrijf failliet verklaard. Volgens schattingen zijn 750 mensen gedupeerd; in totaal 40 tot 60 miljoen euro zou in rook zijn opgegaan.

De Middelburger ging na het faillissement door met een nieuw beleggingsplan. Weliswaar onder een andere naam - Finacor - en met Landoq Makelaars BV uit Heerhugowaard als intermediair, maar weer ging het om citrusplantages in Costa Rica en weer verdampte er ruim 1 miljoen euro.

Strafeis

Officier van justitie Erik Visser had twee weken geleden nog 20 maanden celstraf geëist. Hij gaf daarbij aan dat zijn strafeis lager was uitgevallen omdat de Middelburger pas 12 jaar na het misdrijf voor de rechter was verschenen. Was dat niet het geval geweest, dan had hij 24 maanden cel geëist, zei Visser. 

De rechtbank in Middelburg heeft nu dus besloten, de straf toch hoger te laten uitvallen.