Volledig scherm
Rudi Jonkman uit Middelburg werd gisteren verrast door zijn collega's. Lex de Meester © Lex de Meester

Rudi Jonkman begint voettocht onder politiebegeleiding

VLISSINGEN - Middelburger Rudi Jonkman (58) dacht dat hij maandagochtend alleen uitgezwaaid zou worden door zijn familie.

Hij haalde in Vlissingen de eerste stempel van zijn pelgrimspaspoort op: het begin van zijn voettocht naar Santiago de Compostela. Bij de Sint Jacobskerk stonden niet alleen zijn vrouw, zoons, schoondochters en kleinkinderen, maar ook zijn collega's van de politie. Ze begeleidden hem met een motor en een busje bijna tot aan de sluizen. "Fantastisch", zegt Jonkman. "Toen ik op de boot naar Breskens zat, heb ik wel even een traantje moeten laten, zo ontroerd was ik."

Jonkman wandelde maandag naar Sluis. De komende drie maanden legt hij zo'n 2500 kilometer af. Hij is een ervaren wandelaar. "Maar de tocht naar Santiago is altijd al een droom van me geweest. Ik heb eerder in Spanje gelopen, dat heeft mijn leven veranderd. Ontmoetingen die je hebt zijn zó bijzonder! Ik hoop op 28 september in Santiago te zijn, want dan ben ik jarig."

Jonkman wil met zijn reis ook geld ophalen voor Stichting Jayden. Deze stichting zet zich in voor de bestrijding van neuroblastoom kinderkanker.

Meer info op Facebook