Volledig scherm
Rosse stekelstaart © Wikipedia

Rosse stekelstaart steeds vaker gespot in Zeeland

VLISSINGEN - De rosse stekelstaart en de Chinese wolhandkrab zijn bezig met een opmars in Zeeland. Vooral op Noord-Beveland is de rosse stekelstaart in de eerste helft van dit jaar opvallend vaak gespot. Beide soorten horen tot de zogeheten invasieve exoten: dieren en planten die zich in nieuwe gebieden vestigen en daar schade kunnen veroorzaken.

Landelijk worden steeds meer invasieve exoten waargenomen. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er 8000 meldingen via Waarneming.nl . In heel 2015 ging het om bijna 12.000.

In Zeeland schommelt het aantal meldingen al sinds 2011 rond de 450 per jaar. In de eerste maanden van dit jaar werden echter al bijna 300 gevallen geregistreerd. Een belangrijk aandeel daarin heeft de zwarte zwaan, met 290 waarnemingen afgelopen jaar en 155 gevallen in het eerste halfjaar van 2016, vooral op Schouwen-Duiveland en in wat mindere mate op Noord-Beveland en Tholen.

Zwarte zwaan
De zwarte zwaan wordt gevolgd door de rosse stekelstaart. De eend werd vorig jaar 60 keer gezien, maar in de eerste helft van dit jaar al 89 keer, waarvan 72 waarnemingen op Noord-Beveland.

Ook opvallend is de Chinese wolhandkrab, met negen waarnemingen tot juli van dit jaar, allemaal in de gemeente Vlissingen. In heel Nederland waren dat er 36. Vorig jaar werd de krab in Zeeland vijf keer gesignaleerd.

Landelijk is de halsbandparkiet de vaakst geziene invasieve exoot: vorig jaar ruim 6400 keer, in de eerste helft van dit jaar al meer dan 4000 keer. De parkiet komt nog relatief weinig voor in Zeeland, met 49 waarnemingen in 2015 en 25 in het eerste deel van dit jaar, voor het overgrote deel in de gemeente Vlissingen.

(Gebruik je de app? Bekijk hier een overzichtskaart)