Bij Sint Annaland was donderdagavond het kunstwerk van Daan Roosegaarde - Windlicht - te zien.
Volledig scherm
Bij Sint Annaland was donderdagavond het kunstwerk van Daan Roosegaarde - Windlicht - te zien. © Peter van Trijen

Roosegaardes cadeau aan Zeeland: 'Windlicht'

Sint Annaland. Het is donker, het ruikt naar slik en zout, een late vogel roept, de sterren spannen zich boven Zeeland en dan ineens is er licht.

Groen licht dat de grens tussen mens en ruimte aftast. Zijn het kometen, vallende sterren of zelfs een UFO? De Grote Nol heet het hier in de volksmond. Een hoogwatervluchtplaats, buitendijks boven Sint Annaland. En sinds donderdagavond de plek waar het nieuwste kunstwerk van Daan Roosegaarde te zien is.

Ode aan duurzaamheid

Windlicht is een ode aan schoonheid, goede energie en duurzaamheid. Of zoals Roosegaarde het zelf zegt: "Het is spel van lijnen van licht, een choreografie, een dans, bijna meditatief. Het heeft iets Zen-achtigs." Aan het begin van de avond scheepte een illuster gezelschap zich gisteren in de haven van Sint Annaland in voor een vaartocht naar de locatie. Onder hen ook commissaris van de koning Han Polman.

Windmolens

In het diepste geheim heeft Roosegaarde aan de voorbereidingen van het project gewerkt. Een kleine twee jaar geleden lanceerde hij het idee voor Windlicht in De Wereld Draait Door. Lijnen van hoog geconcentreerd led die spelen met de wieken van de windmolens. Er komt een hoop elektronica en software aan te pas, zoals altijd in zijn werk. Na lang zoeken kwam het gebied boven Sint Annaland als beste optie in beeld.

Windlicht is ook vandaag en morgen te zien, net als volgende week op vrijdag- en zaterdagavond, na het vallen van de avond tot een uur of elf. Roosegaarde noemt Windlicht een origineel kunstwerk. "Het is radicale landschapskunst die je nergens anders vindt. Dit is mijn cadeau voor Zeeland.''