Volledig scherm
Medewerkers van het RIVM betreden de verkeerspost in Hansweert om onderzoek te doen. © Joeri Wisse

RIVM doet onderzoek na onwelwording verkeerspost Hansweert (video)

HANSWEERT - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is nog tot zondagavond bezig met onderzoek in de nautische verkeerspost in Hansweert. Dat liet een medewerker ter plekke vanmiddag weten.

Medewerkers van het RIVM zijn sinds 15.00 uur bezig om de lucht in en om de verkeerspost te analyseren. Dit nadat vannacht twee medewerkers door nog onbekende oorzaak onwel zijn geworden.

Canisters

Het uitgebreide onderzoek gebeurde op verschillende manieren. Als laatste werden zogeheten canisters in het gebouw geplaatst. "Die zuigen zich vol met lucht en moeten twee uur op hun plek blijven staan. Daarna nemen we ze mee naar het laboratorium in Bilthoven, waar de inhoud zal worden onderzocht op de aanwezigheid van koolwaterstoffen. Benzeen is bijvoorbeeld zo'n stof die tot deze groep behoort", aldus de medewerker.

Bescherming

De RIVM-medewerkers die het gebouw betraden, droegen uit voorzorg ademluchtbescherming. Na het incident hebben de ramen in het gebouw enige tijd open gestaan. "Daarna zijn ze weer even dicht geweest. Als een mogelijke bron nog steeds aanwezig is, zal dat uit de onderzoeksresultaten blijken."

Die resultaten worden bij het RIVM morgen verwacht.