Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Rijtest doen kan straks alleen nog in Goes

GOES - Het CBR snoeit in het aantal locaties waar een rijtest kan worden gedaan. Middelburg en Terneuzen vervallen, Zeeuwen kunnen vanaf 1 december alleen nog in Goes terecht.

Het CBR vindt dat een verbetering, autorijschool Chris Roelse in Terneuzen absoluut niet. Een groot deel van deze 'kwetsbare groep mensen' die een rijtest moet afleggen, ziet het niet zitten om vanuit Zeeuws-Vlaanderen naar Goes te rijden. Dat zegt Wendy Roelse, mede-eigenaar van autorijschool Chris Roelse. "Oudere mensen die hun auto alleen gebruiken om boodschappen in eigen regio te doen, moeten straks door de tunnel naar Goes. Dat brengt enorm veel stress met zich mee, wat uiteraard invloed heeft op het verloop van de rijtest."

Wie wordt opgeroepen voor zo'n test, gaat daar met eigen auto of met een lesauto naartoe. De rijtest in Zeeuws-Vlaanderen start nu bij Hotel Churchill in Terneuzen, straks wordt dat een Goese locatie. Niet alleen ouderen worden opgeroepen, ook jongeren met psychische problemen of een lichamelijke handicap krijgen een oproep.

Zelfvertrouwen

Roelse: "Dan lessen ze dus in Zeeuws-Vlaanderen en moeten voor de test naar Goes. Die omgeving kennen ze niet. Daardoor rijden ze de test met veel minder zelfvertrouwen. Ook kost het extra geld. Eerst was de rijtest gratis, dan niet meer. Daarnaast huren ze de lesauto, waar ze dan veel langer mee rijden."

Al op 1 december gaan de locaties Middelburg en Terneuzen dicht. Volgens CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein is dat geen verslechtering, maar een verbetering. Bij de testen zijn veel deskundigen betrokken. Die moesten voorheen over zoveel locaties verspreid werken, dat die maar beperkt geopend waren. Mensen moesten daardoor soms lang wachten voor ze terecht konden. Vanaf 1 december is dat verleden tijd.

In alle rust

De testlocaties moeten goed bereikbaar zijn, goed herkenbaar, er moeten invalidenparkeerplaatsen en -toiletten zijn, de locatie moet goed toegankelijk zijn voor minder validen. Maar net zo belangrijk is dat er ruimtes zijn waar de deskundigen in alle rust en privacy, onder vier ogen, de resultaten van de test kunnen bespreken. Dingeldein: "Er zijn mensen bij van 70, 80, 90 jaar oud. Die wil je niet ontvangen in dezelfde ruimte als jongeren van 18 die voor hun rijbewijs opgaan."