Volledig scherm
Verkeerspost Hansweert © Harmen van der Werf

Rijkswaterstaat verschaft duidelijkheid over incident verkeerspost Hansweert

HANSWEERT - Het incident in de verkeerspost Hansweert van afgelopen weekeinde blijkt inderdaad een ongelukkige samenloop van omstandigheden te zijn geweest.

Waar Rijkswaterstaat aanvankelijk erg terughoudend was met het verstrekken van informatie en zich beperkte tot de mededeling dat sprake was van 'een ongelukkige samenloop van omstandigheden', is op verzoek een beschrijving van wat zich in de nacht van zaterdag op zondag precies heeft afgespeeld aan deze krant verstrekt. Die blijkt voor een groot deel overeen te komen met geruchten die de afgelopen dagen al de ronde deden.

"Op de verkeerspost Hansweert werken 's nachts twee regio-verkeersleiders. Eén van hen is die bewuste nacht getroffen door een beroerte. Hij ligt op dit moment nog in het ziekenhuis. De andere regio-verkeersleider voelde zich die nacht niet lekker. Omdat zijn collega op dat moment verantwoordelijk was voor de scheepvaartbegeleiding en achter de radarschermen zat, was het geoorloofd om naar de keuken te gaan om wat te eten. In de keuken is hij ook even op een bank gaan zitten. Het eerstvolgende wat hij zich kan herinneren, is gebonk op een deur en herrie buiten. Hij is naar de bedienruimte gegaan om de nooddeur te open. Het gebonk bleek afkomstig van hulpdiensten (die waren gealarmeerd nadat geen contact meer met de verkeerspost kon worden verkregen, red.). Vervolgens is hij vanwege hoofdpijn en misselijkheid voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. Na onderzoek kon hij weer naar huis. Hij zal op korte termijn zijn werkzaamheden hervatten." Niet duidelijk is of de man in de keuken buiten bewustzijn is geraakt of wellicht in slaap is gevallen.

Omdat alle onderzoeken in de verkeerspost Hansweert geen bijzonderheden hebben opgeleverd, kan volgens Rijkswaterstaat de conclusie worden getrokken dat van een 'bijzonder ongelukkig toeval sprake is geweest'. De werkzaamheden op de verkeerspost zijn sinds dinsdagmiddag hervat, wel wordt voor de zekerheid nog een week lang met meetapparatuur van het RIVM de luchtkwaliteit in de gaten gehouden.

Het incident is voor Rijkswaterstaat geen aanleiding om de bezetting op de verkeerspost(en) uit te breiden, zegt woordvoerder Diederik Fleuren. Inmiddels oud-Statenlid Johan Robesin van Provinciaal Belang Zeeland uitte begin vorig jaar al zijn zorgen over de bemensing van de verkeersposten langs de Westerschelde. Hij meldde destijds dat er sprake zou zijn van onderbezetting vanwege bezuinigingen. Overigens is volgens Rijkswaterstaat het scheepvaartverkeer niet in gevaar geweest tijdens het incident.