‘Rijkste 1 procent stoot twee keer zoveel CO2 uit als armste helft wereldbevolking’
De rijkste 1 procent van de wereld stoot twee keer zoveel CO2 uit als de armste helft van de bevolking samen. Dit blijkt uit een onderzoek van Oxfam en het Stockholm Environment Institute. De bevindingen zijn aan het begin van de VN-klimaatweek bekendgemaakt.
Delen per e-mail
Tussen 1990 en 2015 was de rijkste 10 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk voor 52 procent van de CO2-uitstoot. De rijkste 1 procent hiervan, ongeveer 63 miljoen mensen, nam in die jaren 15 procent van de uitstoot voor zijn rekening. De armste helft van de wereldbevolking was verantwoordelijk voor slechts 7 procent.
Transport
,,De transportsector is een hele grote veroorzaker”, aldus Oxfam-klimaatexpert Bertram Zagema. ,,Voor de bovenste 1 procent geldt dat nog meer dan voor de top 10 procent. De rijkste 1 procent zijn 63 miljoen mensen. Daar zitten echt niet alleen maar mensen met privéjets tussen, maar juist veel reizigers die voor lijndienstvluchten kiezen. Dat zijn ook heel wat Nederlanders, denk ik.”
Koolstofbudget
Door coronamaatregelen, zoals lockdowns in verschillende landen, verminderde de CO2-uitstoot de afgelopen tijd, maar doordat er wordt versoepeld stijgt deze nu weer snel. Als deze koolstofemissies niet jaar na jaar dalen, is de verwachting dat tegen 2030 de maximale hoeveelheid CO2-uitstoot wordt bereikt om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken. In 2020 is de aarde met nog ‘slechts’ 1 graad Celsius opgewarmd, wat volgens Oxfam al tot uiting komt met onder meer dodelijke cyclonen in India en Bangladesh, sprinkhanenzwermen in Afrika en hittegolven en bosbranden in Australië en de Verenigde Staten.
Reductie
Het onderzoek van de organisaties schat in dat een mondiale temperatuurstijging tot boven de 1,5 graden Celsius in de komende tien jaar voorkomen kan worden, als de rijkste 10 procent van de wereldbevolking 90 procent minder uitstoot. ,,Dit ziet er vooral uit als minder vliegen, maar daarmee kom je er nog niet”, licht Zagema toe. ,,Ook hebben we CO2-belastingen en groene investeringen in alternatieve vervoerswijzen nodig.”
Doel
Zagema beaamt dat de vermindering van negentig procent een fors en mogelijk onrealistisch doel is. ,,We zetten hiermee een grote uitdaging”, geeft hij toe. ,,Je zou dan heel snel, heel veel moeten investeren. De reductie van 90 procent halen we misschien niet, maar het moet zeker mogelijk zijn om voor 2030 de doelstelling van de Europese Commissie te behalen. Daarmee moet binnen 10 jaar in Europa 55 procent minder uitgestoten worden.”
Nederland is misschien klein, maar kan wel leiderschap tonen
Stem
Volgens Zagema ligt de verantwoordelijkheid voor de klimaatproblemen vooral bij de politiek. ,,Het is belangrijk je stem te gebruiken om daar druk te zetten”, legt hij uit. ,,De politiek moet uiteindelijk met de oplossing komen. Daarnaast help je door jezelf ervan bewust te zijn waar de grootste uitstoot zit. Denk daarmee aan vliegvakanties, woon-werkverkeer, vleesconsumptie en mode.”
Nederland
,,Nederland is binnen Europa behoorlijk invloedrijk en Europa is niet klein”, zegt de klimaatexpert over wat wij voor de wereld kunnen betekenen. ,,Het is belangrijk dat we voorop lopen en laten zien aan de rest van de wereld hoe het wel kan. We zijn klein, maar kunnen wel leiderschap tonen. Het kan als we dit samen als Europa doen en ons niet af laten leiden door wat er in andere landen gebeurt. We moeten daar onze eigen verantwoordelijkheid voor nemen.”
Verdubbeling
Tussen 1990 en 2015 zijn de wereldwijde jaarlijkse koolstofemissies meer dan verdubbeld, zo laat Oxfam weten. ,,Decennia van overheidsbeleid gericht op eindeloze economische groei hebben ons aan de rand van een klimaatramp gebracht”, aldus Oxfam-klimaatexpert Bertram Zagema. ,,Terwijl de overconsumptie van een rijke minderheid de klimaatcrisis verder aanwakkert zijn het vooral de armsten in ontwikkelingslanden die de prijs betalen. Dit zie je bijvoorbeeld in de Hoorn van Afrika waar door extreme hitte oogsten mislukken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Als Holland niet naar Hazes kan, komt Hazes bij Holland thuis
Er waren al een musical, een jaarlijkse meezingavond en een zingend hologram. Met Een rondje Hazes verkent wijlen André Hazes nu ook het domein van het livestreamconcert. ‘André gaat met zijn tijd mee.’ -
PREMIUM
Anneke van Giersbergen: ‘Ik werd bedreigd, maar dat was eigenlijk een compliment’
Nog altijd herinneren fans haar aan haar periode als zangeres van The Gathering, maar Anneke van Giersbergen is die roerige tijd al ver voorbij. Vrijdag verschijnt haar meest persoonlijke album ooit. Een interview over boze fans, een wankelend huwelijk en een bijzondere nieuwjaarsdag. -
Zo'n 200 brokstukken van kapotte vliegtuigmotor in Meerssen verzameld
Inwoners van Meerssen in de buurt van Maastricht Aachen Airport hebben de afgelopen dagen ongeveer tweehonderd delen van de uiteengevallen kapotte vliegtuigmotor opgeraapt en ingeleverd bij de politie. -
PREMIUMColumn
Het zou fijn zijn als de politiek zich net zo druk maakte over die 1,5 graad als over die 1,5 meter
Irene van den Berg is journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. In haar verhalen probeert zij ons economisch gedrag te verklaren. -
'Koningin Elizabeth heeft het zwaar na vertrek Harry en opname prins Philip’
Koningin Elizabeth zou het de afgelopen weken behoorlijk zwaar hebben gehad. Dat vertelde een koninklijke bron vandaag aan het tijdschrift Us Weekly. Met het vertrek van kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan uit het koninklijk huis en haar man in het ziekenhuis, heeft de Britse koningin flink wat te verduren gehad.
-
Luuk (24) draait als eerste dj ter wereld in virtuele concertzaal van game
De Amsterdamse Luuk van Dijk (24) geeft vrijdag als eerste dj ter wereld een optreden in Hotel Hideaway, de app van de makers van Habbo Hotel. Hij treedt in de voetsporen van wereldsterren als Justin Bieber, Selena Gomez en Lady Gaga, die eerder in Habbo verschenen. -
‘Veel buitenlandse studenten eenzaam door corona’
Een fors deel van de internationale studenten in Nederland heeft zich het afgelopen halfjaar eenzaam gevoeld. Voor studenten die zo nu en dan wel fysiek les hebben gekregen op de campus, geldt dat minder. -
Europa gaat CO2-uitstoot aanpakken: auto’s, huizen en boeren onder de loep. En snel
De grote woorden waren vandaag al gevallen: in 2030 moet Europa minstens 55 procent van zijn CO2-uitstoot hebben teruggedrongen. Zojuist heeft de Europese Commissie bekendgemaakt hoe die doelstelling zou moeten worden gehaald. ,,Dit is een cruciaal moment’’, zegt commissaris Frans Timmermans.