Volledig scherm
foto Willem Mieras

Rijk wil kerncentrale niet helpen

DEN HAAG - Het Rijk steekt voorlopig geen geld in de kwakkelende kerncentrale Borssele. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Hij wil wel laten onderzoeken of in de toekomst een financiële injectie op zijn plaats is, bijvoorbeeld als de stroomprijzen verder dalen. Kamp lijkt daarmee een streep te zetten door het reddingsplan dat energiebedrijf Delta en zijn aandeelhouders (provincie en gemeenten) hadden bedacht.

Door de sterk gedaalde stroomprijzen is Delta in problemen gekomen. Er wordt vooral verlies gemaakt op de kerncentrale en de gascentrales en -contracten. Bovendien moet het bedrijf uiterlijk in juli 2017 zijn gesplitst in een netwerkbedrijf en een energieproductiebedrijf.

'Geen noodzaak'
Het idee was om de kerncentrale, die als een molensteen wordt ervaren, in een zelfstandige stichting onder te brengen. Daarvoor moet wel ten minste 200 miljoen euro op tafel komen, om de nabije toekomst van de kerncentrale te verzekeren. Ook moet elk jaar het fonds worden bijgevuld waaruit na 2033 de ontmanteling van de kerncentrale kan worden betaald. De overheid zou borg moeten staan voor een lening van zeker 200 miljoen.

Kamp schrijft de Tweede Kamer dat hij daar nu de noodzaak niet van inziet. Volgens hem zijn is de veiligheid van de kerncentrale en de leveringszekerheid van stroom niet in het geding. EPZ, de exploitant van de kerncentrale, maakt volgens hem geen verlies, want de eigenaren Delta en RWE zijn verplicht de kernstroom tegen kostprijs af te nemen. Delta moet daar dus geld op toeleggen.

'Zelf verantwoordelijk'
"Uitgangspunt voor het kabinet is dat de aandeelhouders van Delta zelf verantwoordelijk zijn voor de financiële situatie bij Delta en dat vergunninghouders EPZ en haar aandeelhouders verantwoordelijk zijn voor de bekostiging van de (exploitatie van de) kerncentrale Borssele en de ontmanteling ervan."

Financiële hulp in de toekomst sluit hij niet uit, maar in elk scenario moeten EPZ en haar aandeelhouders eerst een maximale bijdrage leveren, waarschuwt hij.

De commissie Balkenende adviseerde vorige week nog dat het Rijk zich moet bekommeren om de kerncentrale. Kamp geeft in zijn brief aan dat het kabinet daar van de zomer op zal reageren.