Volledig scherm
Marinus Wesdorp moest wel even zoeken naar zijn voorouder op de voorstelling van de Confrérie van Sint Sebastiaan: de mannen lijken nog al op elkaar. Het gaat waarschijnlijk om de man in de cirkel. © Maurits Sep

Restauratie van 'de Nachtwacht van Middelburg' live te zien in stadhuis

MIDDELBURG - Wat de Nachtwacht is voor Amsterdam, is het schilderij van de Confrérie van Sint Sebastiaan voor Middelburg. Het schuttersstuk uit 1650 van Jonson van Ceulen wordt nu gerestaureerd - en iedereen kan meekijken.

Hoewel technisch zeer goed geschilderd, kan het werk niet tippen aan dat van Rembrandt. "Maar Van Ceulen was wel een heel goede schilder. Zijn werk hangt in het Tate Museum in Londen", vertelt Marjan de Visser, die de restauratie van het schilderij uitvoert.

Braaf schilderij

"Dit werk is een olieverfschilderij op doek. De portretten, de gezichten, zijn heel fijn geschilderd. Je ziet de haartjes van de wimpers. De kleding en de doeken zijn veel grover geschilderd. Dat zie je ook aan de plooivorming. Het is wel een wat braaf schilderij. De mannen zijn sober geschilderd en de opstelling is strak."

Schuttersgilde

Het schuttersstuk toont de Confrérie van Sint Sebastiaan in 1650, het hoogtepunt van de Gouden Eeuw. Het schuttersgilde bestaat nog steeds en is ook nog steeds eigenaar van het schilderij. Dat hangt in het stadhuis van Middelburg, in de Burgerzaal. Voor de restauratie is het naar beneden gehaald. In de hal van het stadhuis wordt het in oude glorie hersteld.

De restauratie is van groot belang, want dit werk is het enige schuttersstuk dat bewaard is gebleven. De andere zijn verloren gegaan bij de brand die ontstond na het bombardement op Middelburg in mei 1940. De meeste schilderijen lagen in het depot naast het stadhuis en gingen in vlammen op.

Scheuren

De Confrérie van Sint Sebastiaan laat 'de Nachtwacht van Middelburg' nu door restauratie-atelier Marjan de Visser uit Den Haag restaureren. Dat werk duurt twee maanden. "Het is niet alleen ouder geworden, het was ook vies. We hebben het al schoongemaakt en de watten waren helemaal bruin. Er zat een laag nicotine op. Het heeft nu al meer glans", vertelt Marjan de Visser. "Er zitten ook scheuren in die ooit zijn behandeld met plamuur. De overschildering halen we eraf en alleen waar de verflaag is beschadigd, gaan we die vullen en retoucheren. De restauratie-ethiek is om het origineel zo veel mogelijk te behouden."

De restauratie vindt plaats in de hal van het stadhuis aan de Markt in Middelburg. Iedereen kan tot en met 30 juli een kijkje komen nemen. Dat kan van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

'Eén van deze mannen is mijn voorouder' Negentien voorname leden van de Confrérie van Sint Sebastiaan zijn vereeuwigd op het schilderij van Jonson van Ceulen. Er staan twintig mannen op, maar één is met zijn rug naar de schilder gekeerd. Marinus Wesdorp monstert de gezichten, op zoek naar een blijk van herkenning: "Eén van die mannen is mijn voorouder." Stomverbaasd Wesdorp woont in Almere, maar zijn stamboom gaat eeuwen terug naar de Zeeuwse adel. Hij wist dat een voorouder op dit schilderij staat en wilde het werk eindelijk wel eens zien. Stomverbaasd is hij echter als hij de hal van het stadhuis binnen komt en het daar al ziet staan voor een restauratie. Namenlijst "Ik wilde met mijn vrouw, die van Sint Philipsland komt, een dagje onze roots in Zeeland onderzoeken. Maar dat is echt een geweldige verrassing." Met hulp van restaurator Marjan de Visser concludeert hij dat zijn voorouder de man vooraan links van het midden moet zijn. "Kijk maar op de namenlijst op het schilderij. Nummer drie is Wesdorp, dus twee mannen links van de burgemeester", legt De Visser uit. Wesdorp is licht geëmotioneerd. "Weet je, dit zijn schutters. En ik ben zelf ook een goede schutter geweest. Ik was ooit tiende van Nederland." Hij is twee dagen in Middelburg. "Morgen kom ik terug om goede foto's te maken."

Volledig scherm
Morgane Noly (links), Johanne Jusselme (midden, zittend) en Marjan de Visser (rechts) werken aan de restauratie van het schilderij. © Ruben Oreel
Volledig scherm
Marinus Wesdorp ontdekte op het doek een van zijn voorouders: de man links zittend op de foto. © Maurits Sep