Volledig scherm
Hendrik van Silfhout en Cees van Nieuwenhuize hebben het bijzondere hekwerk langs de joodse begraafplaats in Middelburg gerestaureerd. © Maurits Sep

Restauratie hek joodse begraafplaats Middelburg na ruim twee jaar klaar

MIDDELBURG - De restauratie van het bijzondere hekwerk langs de joodse begraafplaats in Middelburg is na ruim twee jaar voltooid.

Het werk is gedaan door twee vrijwilligers van de Joodse Gemeenschap in Zeeland: Hendrik van Silfhout en Cees van Nieuwenhuize. De Middelburgers namen het hek spijltje voor spijltje onder handen. Schuren, borstelen, schilderen. Het hek is 150 meter lang en telt enkele duizenden spijlen.

De joodse begraafplaats ligt aan de Walensingel in Middelburg. Daar staat ook een metaheerhuisje. Daarin vindt de rituele reiniging plaats van de overledene voordat die wordt begraven. Ook dat metaheerhuisje wordt door de twee mannen van binnen en van buiten opgeknapt. Bovendien zijn ze betrokken bij onderhoud en herstel van joods erfgoed in Vlissingen en Goes.

  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.