Volledig scherm
Hendrik van Silfhout en Cees van Nieuwenhuize hebben het bijzondere hekwerk langs de joodse begraafplaats in Middelburg gerestaureerd. © Maurits Sep

Restauratie hek joodse begraafplaats Middelburg na ruim twee jaar klaar

MIDDELBURG - De restauratie van het bijzondere hekwerk langs de joodse begraafplaats in Middelburg is na ruim twee jaar voltooid.

Het werk is gedaan door twee vrijwilligers van de Joodse Gemeenschap in Zeeland: Hendrik van Silfhout en Cees van Nieuwenhuize. De Middelburgers namen het hek spijltje voor spijltje onder handen. Schuren, borstelen, schilderen. Het hek is 150 meter lang en telt enkele duizenden spijlen.

De joodse begraafplaats ligt aan de Walensingel in Middelburg. Daar staat ook een metaheerhuisje. Daarin vindt de rituele reiniging plaats van de overledene voordat die wordt begraven. Ook dat metaheerhuisje wordt door de twee mannen van binnen en van buiten opgeknapt. Bovendien zijn ze betrokken bij onderhoud en herstel van joods erfgoed in Vlissingen en Goes.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.